Logo
  • Nieuws
  • 1 oktober 2008
  • Lianne Bouman

Werkende ouders ruimer in slappe was

Het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft naar aanleiding van de Miljoenennota voor 2009 berekend dat mensen die werk combineren met de zorg voor kinderen er volgend jaar het meest op vooruitgaan. De brutolonen gaan met 3,5 procent omhoog en ook de netto-uitkeringen en de AOW stijgen. De netto-inkomens stijgen maandelijks met enkele tientjes tot ruim 100 euro of meer.

Beeld Werkende ouders ruimer in slappe was

Tegelijkertijd moeten consumenten er rekening mee houden dat ook de prijzen volgend jaar met ruim 3 procent zullen stijgen. Van de iets vollere beurs zal men dus snel weer de bodem zien.

 

Ouders die meer gaan werken worden beloond

Het kabinet wil de WW-premie (werknemersdeel) afschaffen en de maximale arbeidskorting voor werkenden met 60 euro per jaar verhogen. Grote gezinnen profiteren in 2009 daarnaast van het kindgebonden budget. De alleenstaande ouderkorting wordt verlaagd van 1.459 euro naar 644 euro. Ouders die meer gaan werken worden ook beloond. Tweeverdieners en alleenstaande ouders met kinderen tot 12 jaar profiteren van een hogere aanvullende combinatiekorting voor de minst verdienende partner. De korting is maximaal 1.765 euro (in 2008: 746 euro), en die is van toepassing als de minst verdienende ouder jaarlijks circa 30.000 euro verdient.

 

Lage inkomens

Niet werkende alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering krijgen deze maatregel in de uitkering gecompenseerd. Aldus het Belastingplan 2009. Huishoudens met een laag inkomen en huishoudens zonder kinderen zullen in veel gevallen in koopkracht gelijk blijven of enkele euro's per maand inleveren. Ingrijpend is de versobering van de aftrek voor buitengewone uitgaven. Hoe dit voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten precies zal uitpakken, hangt sterk af van de individuele zorgkosten.

 

Alles op een rijtje

  • De zorgtoeslag voor alleenstaanden gaat met maximaal 11 euro per maand omhoog.
  • De inkomensafhankelijke premie voor ziektekosten daalt van 7,2 naar 6,9 procent. Voor het aanvullend pensioen daalt deze premie van 5,1 naar 4,8 procent.
  • Ouderen van 62, 63 en 64 jaar krijgen een bonus wanneer zij blijven werken.
  • Het belastingtarief in de eerste schijf daalt met 0,1 procent. De tweede schijf stijgt echter met 0,15 procent en is nu net als de derde schijf 42 procent.
  • De algemene heffingskorting wordt verlaagd van 2.074,- naar 2.007 euro.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.