Logo
  • Nieuws
  • 10 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Werken loont niet voor de jonggehandicapte

Jonggehandicapten die gaan werken, gaan er in de helft van de gevallen niet of nauwelijks financieel op vooruit. Drie op de vijf werkende jonggehandicapten hebben een netto-inkomen tussen 850 en 1.300 euro, een kwart verdient minder dan 850 euro. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Regioplan, zo meldt NRC Handelsblad.

 

Beeld Werken loont niet voor de jonggehandicapte

Een kwart werkt, van wie nog geen 10 procent bij een reguliere werkgever. Ongeveer 15 procent werkt via de sociale werkvoorziening in een beschermde omgeving.

 

Vaak is het voor jonggehandicapten financieel gunstiger om een kleine deeltijdbaan te hebben dan om meer uren te werken. Dat komt doordat het inkomen dat zij verdienen van hun Wajong- uitkering wordt afgetrokken. Dit gebeurt volgens de onderzoekers op een complexe, trapsgewijze manier, waardoor Wajongers zo gevangen blijven in ééndagsbaantjes. Jonggehandicapten die gaan werken verliezen vaak ook hun recht op bepaalde toeslagen, zoals de huur- en de zorgtoeslag.

 

Minister Donner zei in een reactie dat hij afspraken wil maken met werkgevers over het scheppen van meer lonende functies die geschikt zijn voor jonggehandicapten. Ook wil hij dat het onderwijs aan jonggehandicapten beter gaat aansluiten op de behoefte. In mei zal hij een notitie naar de Tweede Kamer sturen over de problematiek van de jonggehandicapten.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.