Logo
  • Nieuws
  • 5 mei 2009
  • Olf Praamstra

Wachttijd wordt beloond als werktijd

Op grond van uitspraken van het Europees Hof van Justitie mag voor de bepaling van het maximum aantal arbeidsuren per week geen onderscheid gemaakt worden tussen een wachtdienst (met inactieve uren) en reguliere arbeidsuren. Dit verbod geldt alleen ter bescherming van veiligheid en gezondheid van werknemers. Betekent dat nu ook dat gedurende een wachtdienst het gewone loon betaald moet worden?

Beeld Wachttijd wordt beloond als werktijd

banner-nieuwsberichten_31.pngDie vraag was aan de orde in een procedure tussen een chauffeur en een bergingsbedrijf. De werknemer verrichtte op basis van een door de werkgever opgesteld dienstrooster werkzaamheden gedurende avonden en nachten. Werknemer moest gedurende deze diensten aanwezig zijn om bij een oproep onmiddellijk met het bergingsvoertuig naar de opgegeven plaats te gaan. De werknemer vindt dat hij over alle uren waarop hij aanwezig geweest is, het volle loon dient te ontvangen.

 

Anders belonen

De werkgever verweert zich daartegen en stelt zich – onder verwijzing naar rechtspraak van het Europese Hof van Justitie – op het standpunt dat het toegestaan is om wachttijd (waarin niet gewerkt wordt, maar werknemer wel aanwezig is) anders te belonen dan reguliere werktijd.

 

Helder en objectief

De kantonrechter komt tot de slotsom dat de wachtdienst anders beloond mag worden dan de reguliere werktijd, maar overweegt dat de differentiatie gebaseerd moet zijn op een heldere en objectieve maatstaf. De kantonrechter beoordeelt vervolgens of in de CAO of individuele arbeidsovereenkomst zo’n heldere en objectieve maatstaf is opgenomen. Nu dat niet het geval is, dient de werknemer het volledige loon te ontvangen.

 

Rechtbank Maastricht, sector kanton, 1 april 2009, LJN: BI0267

 

Houd er rekening mee dat werknemers die beschikbaar moeten zijn om hun werk te verrichten, daarvoor hun normale beloning kunnen vorderen. Werkgever en werknemer kunnen daarvoor wel een afwijkende beloning overeenkomen als er geen CAO van toepassing is. De kans is groot dat de rechter een afwijkende beloningsafspraak alleen toestaat als het wettelijk minimumloon gerespecteerd wordt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.