Logo
  • Nieuws
  • 6 juli 2010
  • Mariel Hovemann

Voldoet u aan het juiste profiel om uit te besteden?

Juist de organisaties die met het uitbesteden van de Personeels- en Salarisadministratie de meeste winst kunnen behalen, durven de risico’s vaak niet aan. Dat blijkt uit recent onderzoek van IDC onder 201 HR-beslissers binnen Nederlandse organisaties, uitgevoerd in opdracht van Raet.

Beeld Voldoet u aan het juiste profiel om uit te besteden?

Op dit moment hebben de meeste organisaties geen of weinig ervaring met het uitbesteden van HR-activiteiten zo blijkt uit het onderzoek. Minder dan één op de drie respondenten geeft aan op dit moment HR-activiteiten – meestal deels – uit te besteden. Het aantal organisaties dat uitbesteding overweegt, is wel groeiende. Bijna één op de drie organisaties die nu nog niets uitbesteden, onderzoekt de mogelijkheden van het uitbesteden van HR-activiteiten.

 

Voorheen was toegang tot specialistische kennis de hoofdreden om te kiezen voor outsourcing, maar in de huidige economische crisis worden kostenbeheersing en kostenbesparing een steeds belangrijkere overweging.

 

Risico's outsourcing

Uit het onderzoek blijkt dat er vier basisprofielen kunnen worden geidentificeerd van organisaties die het meest in aanmerking komen voor PSA-outsourcing:

  • Organisaties met een decentrale PSA-organisatie
  • Organisaties met een geisoleerde PSA-organisatie maar geen Shared Service Center
  • Organisaties met SA Shared Service Centers
  • Lokale vestigingen van grote internationale organisaties.

 

Het meest open voor uitbesteding staan de twee laatstgenoemde typen organisaties. Deze organisaties kunnen echter juist de minste winst realiseren met outsourcing. De eerste twee typen organisaties kunnen meer voordelen realiseren. Opvallend genoeg zijn dit juist de organisaties die het risico vaak niet aandurven.

 

Peter Vermeulen, Consulting Director IDC Benelux: “Er zijn weinig bedrijven die in één keer naar volledige outsourcing grijpen. Nederlandse organisaties hebben de voorkeur voor een incrementele aanpak, waarbij de winst per stap beperkt is, maar de risico's beheersbaar worden geacht.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.