Logo
  • Nieuws
  • 16 juli 2010
  • Peter van den Hout

Verlies of personeel ontslagen, toch bonus

Ondanks massaontslagen hebben tientallen toonaangevende Nederlandse bedrijven vorig jaar de bonus voor de directie verhoogd. Ook keerden verschillende bedrijven die in 2009 verlies maakten toch een hogere bonus uit aan topbestuurders.

Beeld Verlies of personeel ontslagen, toch bonus

Dit komt naar voren in het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de topsalarissen bij ruim 150 toonaangevende Nederlandse ondernemingen. Bij 92 bedrijven zijn vorig jaar in totaal 132.000 arbeidsplaatsen geschrapt. Ondanks deze personeelsimkrimping keerden 56 bedrijven (waaronder Shell, Unilever, Arcelor Mittal en Heineken) een bonus uit aan de directie.

 

Variabele beloningen

Bedrijven houden bovendien bij de toekenning van hun beloning nauwelijks rekening met het verlies van de onderneming. Van de 51 ondernemingen die in 2009 in de rode cijfers doken, hebben er 23 toch een bonus uitgekeerd. Het gaat hier onder meer om Van Gansewinkel, ASML, Unibail-Rodamco en AirFrance/KLM.

 

"Bedrijven hebben vaak geen idee meer waarom ze met variabele beloningen werken," vertelt beloningsexpert Loek Bosman van adviesbureau Hay Group in de Volkskrant. Bonussen maken vaak standaard onderdeel uit van de beloningsmethode van organisaties. "Maar de vraag of bonussen nog iets opleveren, wordt nauwelijks gesteld."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.