Logo
  • Nieuws
  • 17 november 2010
  • Lianne Bouman

Uniform loonbegrip weer op de agenda

De Tweede Kamer moet zo snel mogelijk weer gaan praten over de invoering van het uniforme loonbegrip. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft kenbaar gemaakt dat hij de draad graag weer wil oppakken en het onderwerp zo snel mogelijk op de agenda gezet wil zien.

Beeld Uniform loonbegrip weer op de agenda

De behandeling van het wetsvoorstel dat deze invoering regelt was eerder dit jaar onderbroken door de val van kabinet Balkenende IV. De Tweede Kamer besloot vervolgens dat het wetsvoorstel, dat het uniforme loonbegrip mogelijk moet maken, te controversieel was om in de demissionaire kabinetsperiode in behandeling te nemen.

 

Lastenbesparing

De regering wil een uniform loonbegrip doorvoeren, zodat er nog maar één grondslag is voor toepassing van alle loonheffingen. Die maatregel moet niet alleen voor iedereen het loonstrookje begrijpelijker maken, maar ook leiden tot een flinke lastenbesparing. Door de val van het kabinet dit jaar werd de behandeling van het wetsvoorstel Uniformering loonbegrip stilgelegd.

 

Belofte in regeerakkoord

De staatssecretaris maakt nu dus haast met de behandeling van de uniformering van het loonbegrip. Invoering van een uniform loonbegrip zou het bedrijfsleven volgens Weekers veel geld schelen. En dat past in de belofte die het huidige kabinet in het regeerakkoord deed om de administratieve lasten in 2012 met 10 procent te verlagen ten opzichte van 2010.Maakt men nu haast, dan lukt het wellicht om het uniform loonbegrip in 2012 daadwerkelijk te kunnen invoeren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.