Logo
  • Nieuws
  • 6 juli 2012
  • Lianne Bouman

Uitbreiding gegevens op jaaropgaaf 2013

Ineen brief aan beide Kamers geeft staatssecretaris Weekers van Financiën een actualisatie van de budgettaire- en koopkrachteffecten van het invoeren van de Wet uniformering loonbegrip (WUL) per 1 januari 2013. In de brief meldt hij ook dat de jaaropgaaf 2013 met een aantal gegevens wordt uitgebreid.

Beeld Uitbreiding gegevens op jaaropgaaf 2013

Tijdens de behandeling van de Wet uniformering loonbegrip in de Tweede Kamer is Weekers gevraagd de afdrachten voor WW, WAO en Zorgverzekeringswet (ZVW), die de werkgever betaalt, zichtbaar te maken voor de werknemer. De extra vermelding op de jaaropgaaf 2013, die pas begin 2014 door de werkgevers naar de werknemers verstuurd wordt, is technisch haalbaar. Daartoe wordt de Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 aangepast.

 

Budgetneutraal

De inkomenseffecten van de WUL ontstaan vooral door het afschaffen van de ZVW-bijdrage die werknemers moeten betalen. De tegemoetkoming vormt nu belast loon. Als dit wordt afgeschaft hoeven werknemers minder belasting te betalen. De plussen en de minnen van het effect op de koopkracht worden gespreid ingevoerd en ervaren, maar zijn over de gehele periode gerekend budgetneutraal. De effecten zijn voorgerekend in de Kamerbrief.

 

UWV en Belastingdienst

De voorbereiding van de invoering van de WUL bij Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en bij de Belastingdienst verloopt volgens schema. De aanpassing van de loonaangifte en de jaarovergang 2012/2013 worden door de Belastingdienst en UWV gezamenlijk uitgevoerd.

 

Tip

De Belastingdienst neemt jaarlijks in de nieuwsbrief een model van de jaaropgaaf op die voor het komende jaar geldt. Het model vindt u op de website van de Belastingdienst.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.