Logo
  • Nieuws
  • 19 maart 2009
  • Lianne Bouman

U mag bonusregeling openbreken

Voor bonussen geldt: beloofd is beloofd. Of niet? Uit jurisprudentie blijkt dat zulke beloften niet altijd nagekomen hoeven worden. Maar dan moet wel sprake zijn van uitzonderlijke omstandigheden.

Beeld U mag bonusregeling openbreken

Hoogleraar Europees arbeidsrecht Ferdinand Grapperhaus zegt in de Volkskrant dat bedrijven eerder afgesproken bonussen niet per se hoeven uit te betalen.

 

Hij verwijst naar een recente uitspraak van de Hoge Raad, waaruit blijkt dat afspraken onder bijzondere omstandigheden, en mits de werknemer er niet onevenredig door getroffen wordt, opengebroken mogen worden.

 

Alternatief is ontslag

Volgende de hoogleraar van de Universiteit van Maastricht en kroonlid van de Sociaal Economische Raad is er op dit moment sprake van bijzondere omstandigheden. Hij is van mening dat de afspraken over bonussen bij banken zijn gemaakt op basis van een gezonde financiële instelling en een gezonde bedrijfsvoering, waar nu geen sprake meer van is.

 

Werknemers van bedrijven die overheidssteun hebben gekregen en van wie de bonus wordt ingetrokken, zijn ook niet onevenredig zwaar getroffen. Als het bedrijf geen overheidssteun had gehad, dan was het verlies van hun baan het alternatief geweest.

 

LJN: BD1847, Hoge Raad , C07/018HR

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.