Logo
  • Nieuws
  • 26 mei 2009
  • Lianne Bouman

U hoeft uw kenniswerkers niet te verliezen

Ontbreekt het u momenteel aan financiële middelen om uw kenniswerkers aan het werk te zetten? Moet u zich in alle bochten draaien om ze toch voor u te kunnen behouden? U wilt uw bedrijf financieel gezond houden en moet deze werknemers misschien toch ontslaan. U kunt ze in dienst houden, want het kabinet reikt u een oplossing aan.

Beeld U hoeft uw kenniswerkers niet te verliezen

Het kabinet trekt namelijk dit jaar 110 miljoen euro en in 2010 170 miljoen euro uit om onderzoekers, die hun baan dreigen te verliezen, tijdelijk te detacheren bij instellingen, zoals universiteiten.

 

Dat maakten de ministers Ronald Plasterk (Onderwijs) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) na afloop van de wekelijkse ministerraad bekend. De detachering moet voorkomen dat de hoogopgeleide kenniswerkers naar het buitenland vertrekken.

 

Tijdelijke maatregel

Tussen de 1.500 en 2.000 onderzoekers kunnen gedurende anderhalf jaar worden gedetacheerd, terwijl ze in dienst blijven bij hun bedrijf. De overheid betaalt het grootste deel van de loonkosten. Van der Hoeven benadrukte dat het om een tijdelijke maatregel gaat, waarmee het kabinet volgens haar tegemoetkomt aan een roep uit het bedrijfsleven om ondersteuning. Het is de bedoeling dat de onderzoekers na de detachering terugkeren bij hun werkgever.

 

Jonge onderzoekers en innovatieprojecten

Ook komt er geld beschikbaar voor jonge onderzoekers, die nu niet aan het werk kunnen bij bedrijven. Datzelfde geldt voor nieuwe projecten die zich richten op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-elektronica.

 

Deze maatregelen zijn een uitwerking van het aanvullend beleidsakkoord waarmee de ministerraad op 25 maart 2009 heeft ingestemd.

 

Tip

Op de site van het ministerie van economische zaken kunt u meer te weten komen over de versterking van de kennisinfrastructuur en tijdelijke inzet van private kenniswerkers in het publieke domein.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.