Logo
  • Nieuws
  • 2 juli 2010
  • Manon Schuttrups

Toeslagen stopgezet tijdens zwangerschap

Zwangere werkneemster die zijn vrijgesteld van arbeid of tijdelijk een andere functie vervullen, hebben recht op hun basissalaris gebaseerd op het aantal dienstjaren en kwalificaties. Een leidinggevende functie of het op oproep beschikbaar zijn, geeft geen recht op toeslagen.

Beeld Toeslagen stopgezet tijdens zwangerschap

Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald, nadat rechters uit Oostenrijk en Finland gevraagd hadden uitspraak te doen over de beloning bij zwangerschap.

 

Een Oostenrijkse vrouw stapte naar de rechter nadat ze om gezondheidsredenen tijdens haar zwangerschap moest stoppen met werken en haar vergoeding voor het beschikbaar zijn voor overuren werd stopgezet. Het hof bepaalde dat deze toeslag vervalt omdat ze de prestatie niet daadwerkelijk heeft geleverd.

 

Toeslag stopgezet

Het hoofd van het cabinepersoneel van een luchtvaartmaatschappij uit Finland kreeg vanwege haar zwangerschap tijdelijk een kantoorbaan. En haar extra beloning voor een leidinggevende functie en onregelmatige arbeidstijden werd stopgezet. Ook hier bepaalde het hof dat dit terecht was, omdat de vrouw deze diensten tijdelijk niet leverde.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.