Logo
  • Nieuws
  • 10 november 2009
  • Lianne Bouman

Toelichting doorwerkbonus en bankspaarvariant stamrecht

Staatssecretaris De Jager heeft de Tweede Kamer antwoord gegeven op vragen over het Belastingplan 2010. Zo vroeg de PvdA-fractie zich af of de doorwerkbonus voor oudere werknemers nog wel een geëigend instrument is in de huidige economische situatie. Ook lichtte De Jager onder meer de uitbreiding van banksparen voor de stamrechtvrijstelling toe.

Beeld Toelichting doorwerkbonus en bankspaarvariant stamrecht

De staatssecretaris benadrukte in zijn antwoord dat de arbeidsmarkt voor een dubbele uitdaging staat en dat dát blijft vragen om een aanbodgericht arbeidsmarktbeleid:

  • Op korte termijn is de uitdaging om mensen die hun baan verliezen, zo snel mogelijk elders aan de slag te krijgen;
  • Op lange termijn geldt onverkort dat in het licht van de vergrijzing gestreefd moet worden naar een zo hoog mogelijke arbeidsparticipatie.

 

Premiekorting

Juist omdat de doorwerkbonus is gericht op een groep mensen met een relatief laag niveau van arbeidsparticipatie en een groep die relatief gevoelig is voor financiële prikkels, vindt de staatssecretaris de doorwerkbonus een belangrijk instrument om arbeidsaanbod te stimuleren. Daarnaast stimuleert het kabinet ook de vraag naar arbeid. Zo ontvangen werkgevers een premiekorting als zij oudere uitkeringsgerechtigden in dienst nemen.

 

Heffingskorting

De doorwerkbonus wordt als heffingskorting via de aanslag inkomstenbelasting toegekend. De hoogte van de bonus loopt tot 65 jaar met de leeftijd en met het inkomen uit arbeid op. De doorwerkbonus wordt berekend door een leeftijdsafhankelijk percentage toe te passen op het inkomen uit werk tussen 8.860 euro en 54.776 euro. Zo geldt voor een 62-jarige een percentage van vijf (maximale doorwerkbonus 2.296 euro) en voor een 64-jarige een percentage van 10 (maximale doorwerkbonus 4.592 euro).

 

Banksparen voor stamrechten en uitvaartproducten

Naast het mogelijk maken van banksparen met een gouden handdruk wil het kabinet het ook per 1 januari 2010 mogelijk maken om een uitvaartvoorziening op te bouwen tegen fiscaal vriendelijke voorwaarden (de bancaire tegenhanger voor de uitvaartverzekering tegen koopsom, die fiscaal niet meer aantrekkelijk is. Nu zijn belastingplichtigen, die fiscaal ondersteund met een ontslagvergoeding een stamrecht willen kopen of wensen te sparen voor hun uitvaart, gedwongen dit bij een verzekeraar te doen. De kosten hiervan kunnen hoog en ondoorzichtig zijn. Met dit voorstel wil het kabinet de keuzemogelijkheid uitbreiden.

 

Ontslagvergoeding

Met de introductie van een bankspaarvariant voor stamrechten worden de keuzemogelijkheden van de consument ‘iets te doen’ met een ontvangen ontslagvergoeding uitgebreid. Vooral voor lage ontslagvergoedingen lijkt de introductie van een bankspaarvariant een waardevolle uitbreiding. Hier zijn naar verwachting minder kosten aan verbonden dan aan een verzekeringsproduct of de oprichtingskosten van een eigen stamrecht bv.

 

In evenwicht

De voorwaarden voor de bankspaarvariant en de bestaande verzekeringsvariant worden in evenwicht met elkaar gebracht, om te voorkomen dat één van beide veel aantrekkelijker zou worden dan de ander – wat juist tot verstoring van het gelijke speelveld zou leiden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.