Logo
  • Nieuws
  • 10 september 2009
  • Mariel Hovemann

Terugvordering bonussen moeilijk uit te voeren

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaat grenzen stellen aan de bonussen voor hun bestuurders. Deskundigen hebben kritiek op de Code Banken, zoals de zelfregulering is genoemd.

Beeld Terugvordering bonussen moeilijk uit te voeren

Vanaf begin volgend jaar mogen bestuurders een variabele beloning ontvangen van maximaal 100 procent van het vaste salaris. Ten onrechte uitgekeerde bonussen kunnen door de commissarissen terug worden gevorderd. Het gaat hierbij alleen om leden van de raad van bestuur. De bonussen voor zakenbankiers worden niet gelimiteerd. Banken moeten hun bonusbeleid wel voorleggen aan de Raad van Commissarissen. Daarnaast bekijken de commissarissen jaarlijks de grootste bonussen.

 

Eén jaarsalaris nog te hoog

Minister van Financiën Wouter Bos noemde het ‘een unieke stap in de wereld’. De code maakt volgens hem een einde aan de ‘kwalijke praktijken’.
Anderen zijn minder over de code te spreken. Vakbonden vinden het initiatief een stap in de goede richting, maar het is nog niet genoeg, aldus voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten.

Ook de Tweede Kamer is nog niet tevreden. Een bonus van één jaarsalaris vindt men te hoog en dat de regels niet voor handelaren gelden krijgt een onvoldoende.

 

Terugvorderen bonus lastig

Jan Bouwens, hoogleraar prestatiebeleid en beloningen aan de Universiteit van Tilburg, denkt dat het terugvorderen van bonussen door commissarissen niet zo 1-2-3 te doen is. "Ik zie nogal wat juridische hobbels. Kun je aantonen dat een bestuurder persoonlijk schuld heeft aan het falen van een financiële instelling? De man of vrouw in kwestie zal altijd naar vluchtwegen zoeken, bijvoorbeeld door te wijzen op andere banken die het nog slechter doen. Dan rest voor de raad van commissarissen vaak niets meer dan het wegsturen van een bestuurder vanwege een gebrek aan vertrouwen." aldus de hoogleraar in het NRC.

 

Rechtzaak

Werknemers laten het er niet bij zitten als het om hun bonus gaat zo leert de praktijk. Zo loopt op dit moment tegen ABN Amro een rechtzaak van tien topbankiers.

 

Welke leiders hebben onze banken nodig? Over deze vraag bogen zich de HR-verantwoordelijken bij ABN AMRO en de Rabobank in het vaktijdschrift HR Strategie. Ga voor meer informatie en een abonnement naar www.hrstrategie.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.