Logo
  • Nieuws
  • 3 april 2008
  • Lianne Bouman

Straks nog maar één manier van loonaangifte

Werkgevers gaan vanaf 1 januari 2010 op één manier loongegevens doorgeven aan de Belastingdienst. Vanaf die datum kunnen zij geen correctieberichten meer gebruiken voor betalingen achteraf.

Beeld Straks nog maar één manier van loonaangifte

Dit staat in een voorstel van minister Donner van SZW en staatssecretaris De Jager van Financiën. De nieuwe regeling zorgt voor een eenduidige loonaangifte. Volgens de wetgever verandert er voor de meeste werkgevers weinig. Zij verwerken het loon dat zij betalen al meteen in de loonaangifte van de huidige maand en gebruiken die aangifte ook voor nabetalingen van loon.

 

Fouten

Vooral de overheid en grote bedrijven gebruiken nu vaak correctieberichten voor betalingen achteraf over maanden die al zijn verstreken. Vanaf 1 januari 2010 geven zij deze nabetalingen aan in de loonaangifte van de huidige maand. Dit geldt ook voor fouten in eerdere loonaangiften van dat jaar.

 

MKB-Nederland en VNO-NCW stellen dat er enorme kosten komen als het kabinet werkgevers verplicht om op één manier loonaangifte te doen. Momenteel zijn daar nog twee methodes voor: de 'loon in'- en 'loon over'-methode. Bij de 'loon in'-methode wordt het loon opgegeven op het moment dat het wordt betaald. Bij 'loon over' wordt het loon opgegeven op het moment dat de werknemer hierop (met terugwerkende kracht) recht heeft. Dat kan gebeuren als een cao met terugwerkende kracht ingaat; correcties en herberekeningen moeten dan volgen.

 

Tip

Het is werkgevers toegestaan hun eigen salarisadministratie te blijven voeren op de manier zoals zij dat gewend zijn. De aansluiting tussen de eigen salarisadministratie en de loonaangifte moet dan wel inzichtelijk zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.