Logo
  • Nieuws
  • 29 september 2009
  • Lianne Bouman

Solidariteitsbijdrage hoge inkomens (voorlopig) van de baan

Mensen, die een hoger inkomen hebben dan de Balkenendenorm, moeten extra in de buidel tasten. Althans, dat vindt de PvdA. De zogenoemde ‘solidariteitsbijdrage’ kan helpen bij het op orde brengen van het huishoudboekje van de overheid. PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer kreeg alleen de SP op haar hand. VVD-fractievoorzitter Marc Rutte noemde de solidariteitsbijdrage een ‘jaloezietaks’.

Beeld Solidariteitsbijdrage hoge inkomens (voorlopig) van de baan

Volgens Hamer toetst haar partij alle maatregelen om de gevolgen van de economische crisis op te vangen aan drie criteria: eerlijk delen, kwetsbaren beschermen en talenten benutten. Het is de zorg van de PvdA om ‘slimmer, schoner en socialer’ uit de crisis moeten komen. Hamer heeft berekend dat de schatkist met een nieuw toptarief in de inkomstenbelastingen van 60 procent 300 miljoen euro rijker wordt.

 

CDA: ‘symboolpolitiek’

Van Geel zei te begrijpen dat de PvdA de behoefte heeft om te laten zien dat van iedereen een bijdrage wordt gevraagd. Maar hij vindt de 300 miljoen euro ‘een tikje in de orde van symboolpolitiek’. Hij waarschuwde dat een toptarief in de belastingen wel eens schade zou kunnen toebrengen aan de economie en werkgelegenheid.

Hamer gaf toe dat het gaat om een klein begin bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Ze wilde van het kabinet horen hoe en wanneer de solidariteitsbijdrage van hoge inkomens ingevoerd kan worden. Ze vindt het moment waarop de economie er beter op staat het juiste tijdstip.

 

Verschrikkelijke maatregel

SP-fractieleider Agnes Kant stelde voor om direct samen met de PvdA een motie te maken voor het invoeren van een toptarief. Haar collega Mark Rutte daarentegen sprak van een ‘verschrikkelijke maatregel’, een ‘steek-je-kop-niet-boven-het-maaiveldmaatregel’ en een ‘jaloeziebelasting’ die mensen het land uitjaagt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.