Logo
  • Nieuws
  • 27 maart 2009
  • Lianne Bouman

Salarissen stijgen fiks minder dan verwacht

Nederlandse bedrijven snoeien flink in salarissen. In het najaar van 2008 werd er gerekend met een salarisbudget dat uitging van 3,8 procent stijging in 2009. Dat is inmiddels bijna gehalveerd tot 2 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Towers Perrin onder 71 Nederlandse ondernemingen met een AEX of Midkap notering.

Beeld Salarissen stijgen fiks minder dan verwacht

Driekwart van de bedrijven heeft het budget al verlaagd. Eenderde van de ondervraagde bedrijven wil een salarisbevriezing doorvoeren of heeft die al uitgevoerd. De bedrijven schroeven hun budgetten terug om niet te snijden in lopende cao's.

 

Bonusregelingen

Ook de beloningen van bestuurders worden tegen het licht gehouden, zo blijkt uit een rondvraag van RTL Nieuws. Van de 25 AEX-genoteerde bedrijven hebben er elf laten weten de vaste basissalarissen te bevriezen. Onder de bedrijven bevinden zich Philips, Ahold, ING en TNT. Arcelor Mittal gaat nog een stap verder. Het bestuur van dit staalbedrijf levert zelfs 15 procent in. TNT en ASML korten op bonussen. ING keert dit jaar helemaal geen bonussen uit: dat heeft het bedrijf afgesproken met de staat, die de bank-verzekeraar steunt.

 

De verwachting is dat ook de bonussen bij andere bedrijven flink gaan dalen. De bonussen hangen af van de prestaties van het bedrijf. Die prestaties zullen dit jaar tegenvallen, vanwege de economische crisis.

 

Andere landen zetten mes ook in salarissen

Het beeld in de landen om ons heen is redelijk gelijk. Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannië kennen ook een halvering van de salarisstijgingen. Alleen België doet niet mee. Towers Perrin stuurde dezelfde vragenlijst naar 60 Belgische ondernemingen. De budgetten daalden bij de zuiderburen met maar 0,2 procent: van 4,8 naar 4,6 procent.

 

De Nederlandse salarisstijgingen zitten nog maar zo'n half procent boven het inflatiecijfer, terwijl België daar nog met ruim 2 procent boven zit.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.