Logo
  • Nieuws
  • 9 juli 2008
  • Peter van den Hout

Salaris: vrouwen bezig aan inhaalslag

Mannen verdienen nog altijd meer dan vrouwen, maar het verschil wordt kleiner. Gemiddeld genomen verdienen mannen 11,8 procent meer dan vrouwen in ogenschijnlijk dezelfde functie. Vorig jaar was dit nog 18 procent.

Beeld Salaris: vrouwen bezig aan inhaalslag

Dit blijkt uit de Beloningsindex 2008, het jaarlijkse beloningsonderzoek van Mercer en ADP, waaraan meer dan 500 organisaties hebben deelgenomen. Ook het salarisstijgingspercentage van mannen en vrouwen kruipt dichter naar elkaar toe; dit jaar gemiddeld 3,68 procent voor mannen tegen 3,65 procent voor vrouwen.

 

“Organisaties houden steeds meer rekening in hun beleid met gelijke beloning,” vertelt Denise Tollens van  Mercer. “We zien dit deels door gelijke salarisstijging van mannen en vrouwen en deels door het verkleinen van verschillen bij aanname van nieuwe medewerkers.”

 

Grootste verschillen

Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen - in het voordeel van de man - is te vinden in de functie van communicatiemanager. De mannelijke communicatiemanager (€ 57.100) verdient 15,71 procent meer dan zijn vrouwelijke collega (€ 48.200).

 

Er zijn echter ook functies waar vrouwen meer verdienen dan mannen. Zo verdient een vrouwelijke inkoper (€ 41.700) ruim 9,11 procent meer dan haar mannelijke collega (€ 37.900). Er is hierbij uitgegaan van het basissalaris (op mediaanniveau) dat bestaat uit het overeengekomen bruto jaarsalaris, inclusief vakantiegeld, eventuele 13e maand en vaste bonus.

 

TIP

Ga na of bij de inschaling van werknemers factoren meespelen die in het nadeel van vrouwen (of mannen) kunnen werken. Zo kan bijvoorbeeld een overwaardering van werkervaring in het nadeel van vrouwen uitvallen. Als alternatief daarvoor kunt u competenties laten meewegen die buiten het arbeidsproces zijn verworven.

 

In het themaboek Flexibel belonen leest u meer over inkomensmanagement.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.