Logo
  • Nieuws
  • 17 juni 2008
  • Mariel Hovemann

Ruim twee miljoen werknemers krijgen prestatieloon

Steeds meer werknemers ontvangen bovenop hun jaarsalaris extra loon. Extra loon dat bestaat uit bonussen of een dertiende maand waarvan de hoogte afhankelijk is van de prestaties.

Beeld Ruim twee miljoen werknemers krijgen prestatieloon

Dat blijkt volgens dagblad De Pers uit het onderzoek Flexibele Beloning in Nederland, dat is uitgevoerd door de Stichting Loonwijzer in opdracht van FNV Bondgenoten.

 

Dertiende maand

De toename komt mede doordat de vakbonden in steeds meer cao’s toestaan dat werkgevers een deel van het loon afhankelijk maken van de prestaties. Op voorwaarde dat de extra’s niet meer dan 10 procent bedragen van het jaarloon.

Vooral hoger opgeleiden ontvangen resultaatafhankelijke bonussen. Deze extra’s maken gemiddeld 11 procent van het jaarinkomen uit. De flexibele dertiende maand gemiddeld 7 procent. Deze laatste wordt populairder; één op de 16 werknemers krijgt ‘m.

 

Het nadeel van prestatiebeloning is volgens de vakbonden dat werknemers hun op de extra’s rekenen. Bij mindere prestaties van het bedrijf kan dat wel eens voor problemen zorgen.

 

Invloed uitoefenen

Werknemers die zelf invloed kunnen uitoefenen op de hoogte van de prestatiebeloning zijn er over het algemeen zeer over te spreken. Vooral als ze met hun leidinggevende concrete afspraken hierover maken. Werknemers waarvan de bonus is gekoppeld aan de prestaties van het bedrijf, beoordelen prestatiebeloning als minder positief.

 

Ook voor vakbond FNV is flexibele beloning geen probleem, mits het bedrijf een goed personeelbeleid heeft en de verhoudingen tussen werknemer en werkgever goed zijn. “Wat natuurlijk ook van belang is, of een werknemer zelf invloed heeft op het resultaat waar zijn bonus vanaf hangt”, zegt Anja Jongbloed, coördinator Arbeidsvoorwaarden van FNV Bondgenoten. “Dat geldt zeker ook voor mensen die op basis van functiebeheersing hun salarisschalen doorlopen.”

 

Flexibele contracten

Een andere uitkomst van het onderzoek is dat één op de vijf werknemers maandelijks een fluctuerend inkomen heeft door flexibele arbeidsovereenkomsten. Een zorgelijke ontwikkeling, aldus Jongbloed, en pleit dan ook voor afname van het aantal flexibele contracten.

 

Tip

Prestatiebeloning heeft voor- en nadelen. Zo laten bonussen uw werknemers harder lopen en uw winst groeien. Maar bonussen kunnen voor de 'zwakke broeders' binnen uw onderneming een kwelling zijn en jaloezie, demotivatie, et cetera veroorzaken. Een ander nadeel is dat de werknemer over prestatieloon geen pensioen opbouwt. Het invoeren van prestatiebeloning vraagt dus om uiterste zorgvuldigheid.

 

Meer over beoordelingsgesprekken en prestatiebeloning leest u in Beter beoordelen door afspraken te maken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.