Logo
  • Nieuws
  • 28 januari 2010
  • Lianne Bouman

PvdA wil hoger toptarief inkomstenbelasting

De PvdA wil een herinvoering van een toptarief van 60 procent in de inkomstenbelasting voor inkomens boven de Balkenendenorm. De PvdA-fractie ziet de lastenverzwaring als een middel om het financiële gat, als gevolg van de slechte economie, te dichten. Premier Balkenende wil er niet van weten.

Beeld PvdA wil hoger toptarief inkomstenbelasting

PvdA-minister Wouter Bos van Financiën vindt een verhoging van het toptarief van de inkomstenbelasting naar 60 procent 'een reële optie'. De bewindsman schaart zich daarmee achter een voorstel van de Tweede Kamerfractie van zijn partij. Volgens Bos moet er in het kader van de brede heroverwegingen, die onderdeel uitmaken van het kabinetsbeleid om de financiële en economische crisis het hoofd te bieden, namelijk niet alleen naar de uitgaven worden gekeken, maar ook naar een nieuw belastingstelsel.

 

Balkenende tegen verhoging

De PvdA had het voorstel tijdens de Algemene Beschouwingen in december 2009 op tafel gelegd als optie om de rijksfinanciën weer op orde te brengen in deze tijden van crisis. Premier Balkenende (CDA) sprak vervolgens in een artikel in De Telegraaf uit tegen een verhoging van het toptarief voor de inkomstenbelasting van 52 naar 60 procent. Maar, hij had er niets op tegen dat werkgroepen die zoeken naar invulling van miljardenbezuinigingen wat hem betreft ook deze optie mogen onderzoeken, omdat er nu eenmaal geen taboe was op verkenning.

 

PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang vindt het een ‘wanvertoning’ dat de premier zich zo nadrukkelijk afzet tegen de herinvoering van een toptarief van 60 procent. Ook in september vorig jaar had Balkenende al laten weten niets te voelen voor het PvdA-voorstel om het toptarief van de inkomstenbelasting te verhogen naar 60 procent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.