Logo
  • Nieuws
  • 30 juli 2009
  • Gabor Mooij

Prestatiebeloning slecht voor prestaties

Prestatiegericht belonen zet werknemers er niet toe aan om harder te werken. Integendeel: ze gaan er soms zelfs minder door presteren. Dit blijkt uit onderzoek van de London School of Economics and Political Science (LSE).

Beeld Prestatiebeloning slecht voor prestaties

Een analyse van 51 gescheiden experimentele onderzoeken naar financiële beloningen in werksituaties laat volgens LSE overduidelijk zien dat deze extra’s ervoor kunnen zorgen dat werknemers minder vaak hun werk afronden en er bovendien minder plezier aan beleven.

 

Volgens de LSE blijkt uit de onderzoeksresultaten dat financiële prikkels de intrinsieke motivatie (motivatie die uit iemand zelf komt) kunnen verminderen. Ook kunnen ze ten koste gaan van ethische en andere redenen om te voldoen aan sociale normen op de werkvloer zoals eerlijkheid. De onderzoekers stellen dat als gevolg hiervan prestatiegerichte beloningen een negatief effect kunnen hebben op het totale presteren.

 

Sociale band

Een andere conclusie van het onderzoek is dat financiële prikkels ertoe leiden dat hooggetalenteerde medewerkers teams vormen met collega’s met gelijke vaardigheden in plaats van met medewerkers waarmee ze sociaal verbonden zijn. In teams die bestaan uit mensen met een sociale band is echter minder sprake van ‘free-riding’ (verschijnsel waarbij niet iedereen in gelijke mate bijdraagt aan het resultaat) . Ook door teamvorming van mensen met gelijke hoge vaardigheden maar zonder sociale band kan prestatiebeloning dus een negatief effect hebben op de gemiddelde productiviteit in een bedrijf.

 

Tip

Een goede manier om motivatie en teamgevoel te bevorderen is samen sporten. Het zorgt ervoor dat de hiërarchie verdwijnt en dat werknemers meer binding voelen met uw organisatie. Een gevolg daarvan kan weer zijn dat de productiviteit groeit. En u slaat twee vliegen in één klap, want met bedrijfssporten zorgt u ook voor een betere gezondheid en fitheid van uw medewerkers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.