Logo
  • Nieuws
  • 22 maart 2010
  • Lianne Bouman

Opgelegde naheffingen mobiel van de zaak onterecht

Werkgevers die hun personeel een mobiele telefoon verstrekken, hoeven daarvoor veel minder loonheffing te betalen dan de 22,69 euro per maand die de fiscus hen eerder in rekening heeft gebracht. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een zaak die jaren heeft voortgesleept. 

Beeld Opgelegde naheffingen mobiel van de zaak onterecht

Het gaat om naheffingen, die de Belastingdienst heeft opgelegd voor het privégebruik van zakelijke mobiele telefoons in de jaren tot 2007. Tot die tijd gold de regel dat 90% van het gebruik van de mobiele telefoon zakelijk moest zijn. Er mocht dus slechts voor maximaal 10% aan privégesprekken worden gevoerd.

 

Extra loonbelasting afdragen

Voor werkgevers was dat nauwelijks te bewijzen. De fiscus rekende vervolgens de mobiele telefoon tot het loon en bracht daarvoor 22,69 euro per maand in rekening. Dat leidde, inclusief brutering, tot forse naheffingen. Een onderneming met bijvoorbeeld 10 (100) werknemers met een mobiele telefoon van de zaak, moest per jaar 3.700 euro (37.000 euro) extra loonbelasting afdragen.

 

In een door Ernst & Young aangespannen procedure heeft de Hoge Raad nu beslist dat het bedrag van 22,69 euro per maand dat de fiscus in rekening bracht, veel te hoog is. Ten onrechte heeft de fiscus ook de abonnementskosten hierbij in rekening gebracht, aldus de Hoge Raad. Dit betekent dat de belastingdienst de naheffingen met tweederde dient te verlagen.

 

Teruggave van de fiscus

Bedrijven die voorheen bezwaar hebben gemaakt tegen de naheffing, kunnen dus rekenen op een teruggave. Om hoeveel geld het in totaal gaat dat de fiscus ten onrechte gevorderd heeft, is niet duidelijk. Het gerechtshof in Arnhem is nu aan zet en moet exact vaststellen wat de fiscus in rekening mag brengen voor deze ‘oude gevallen’.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.