Logo
  • Nieuws
  • 15 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Onterechte bonussen kunnen teruggevorderd worden

Bonussen die achteraf onterecht of buitensporig zijn, kunnen straks door de Raad van Commissarissen van een onderneming aangepast of teruggevorderd worden. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en De Jager (Financiën).

Beeld Onterechte bonussen kunnen teruggevorderd worden

De regeling geldt voor bestuurders van alle NV's en voor bestuurders en beleidsbepalers van financiële ondernemingen, waaronder banken, verzekeraars en beleggingsondernemingen.
Daarnaast wil het kabinet dat de commissarissen van de ondernemingen worden getoetst op deskundigheid.

 

De Raad van Commissarissen kan de hoogte van de bonus aanpassen als bijvoorbeeld onvoldoende rekening wordt gehouden met de ongunstige economische situatie van een bedrijf. Ook kan de bonus teruggevorderd worden als de doelen niet zijn bereikt.

 

Corporate Governance Code

VNO-NCW noemt het wetvoorstel te voorbarig omdat de bedrijven nog niet de kans hebben gehad om te bewijzen dat de bonus al dan niet terecht was. Voor beursgenoteerde ondernemingen geldt de onlangs aangepaste Nederlandse Corporate Governance Code (de Code Frijns), waarin aangescherpte bepalingen voor de beloningen van bestuurders zijn opgenomen. Voor financiële instellingen is de Code Banken van toepassing, waarin ook strenge bepalingen over beloningen zijn opgenomen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.