Logo
  • Nieuws
  • 26 oktober 2009
  • Lianne Bouman

Onjuist ingevulde loonbelastingverklaring loopt flink in de papieren

Een werkgever heeft de plicht te controleren of de gegevens op de loonbelastingverklaring kloppen met het identiteitsbewijs van een werknemer. Wie dat nalaat kan een flinke naheffing tegemoet zien.

Beeld Onjuist ingevulde loonbelastingverklaring loopt flink in de papieren

Het Hof van Amsterdam stelt een belastinginspecteur in het gelijk het anoniementarief van 52 procent te hebben toegepast, omdat een handtekening van de werkneemster onder een loonbelastingverklaring (LB-verklaring) ontbrak.

 

Iedere werkgever heeft de plicht te controleren of de gegevens op de LB-verklaring kloppen met het identiteitsbewijs van een werknemer. Door het ontbreken van naw-gegevens of een handtekening kan de fiscus niet vaststellen of de LB-verklaring daadwerkelijk afkomstig is van de betrokken werknemer. De LB-verklaring is ook bedoeld om informatie te verkrijgen van werknemers ten behoeve van de juiste inhouding van loonheffingen.

 

Handtekening vergeten

De zaak betrof een uitzendbureau en een buitenlandse werknemer. Na een boekenonderzoek legt de inspecteur een naheffingsaanslag loonbelasting op voor dat het jaar 1998 en een vergrijpboete van 25 procent. De werkgever is het niet eens met een bedrag van 2.991 euro, dat betrekking heeft op een werkneemster uit Groot-Brittannië.

 

Ook is hij het niet eens met het opgelegde anoniementarief. Hij is van mening aan zijn verplichtingen te hebben voldaan door de verklaring in de loonadministratie op te nemen. Hij voert eveneens ter verdediging aan dat een administratief medewerker de in het Nederlands opgestelde verklaring voor de werkneemster heeft ingevuld, omdat deze zelf de Nederlandse taal niet machtig was. Er is toen vergeten een handtekening te laten plaatsen.

 

Uitspraak

Het hof oordeelde echter dat het anoniementarief altijd moet worden toegepast bij het ontbreken van een LB-verklaring óf als deze niet volledig of onjuist is ingevuld is, én dat de werkgever dit wist of dit redelijkerwijs had kunnen weten. De werkgever heeft op een later moment niet bij de administratief medewerker geïnformeerd naar de gang van zaken tijdens het opstellen van de LB-verklaring. Het hof meent dat de verklaring van de werkgever tijdens de rechtszitting niets meer is dan een reconstructie achteraf.

 

Let op

Per 1 januari 2007 is de verplichte LB-verklaring komen te vervallen. In plaats daarvan moet een nieuwe werknemer zelf een schriftelijke opgaaf voor de loonheffingen bij u indienen voordat hij gaat werken. Ook geeft hij hierop aan of hij de loonheffingskorting wil laten verrekenen. Als de opgaaf verkeerd ingevuld wordt, heeft dit gevolgen voor de loonheffingen die op het salaris worden ingehouden dan wel daarover verschuldigd zijn.

 

Steeds als er iets wijzigt in de persoonlijke omstandigheden van de werknemer, moet hij een nieuwe opgaaf invullen. Zie er, als werkgever, op toe dat de werknemer ook zelf altijd vóór aanvang van de werkzaamheden zijn handtekening heeft gezet.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.