Logo
  • Nieuws
  • 6 januari 2010
  • Manon Schuttrups

Nieuwe loonaangifte geen vooruitgang

Waarschijnlijk levert de invoering van de zogeheten eenduidige loonaangifte nauwelijks tot geen vermindering van administratieve rompslomp op. Wat wel zeker is, is dat de invoering eenmalig 8,6 miljoen euro extra kosten met zich meebrengt door een stijging van de administratieve lasten.

Beeld Nieuwe loonaangifte geen vooruitgang

Dit schrijft het adviescollege toetsing administratieve lasten Actal aan de Tweede Kamer, die zich momenteel over de kabinetsplannen buigt. Actal verwacht dat werkgevers, ondanks de automatisering van de loonaangifte, hun eigen loonadministratie in stand houden. Dit omdat er door ingewikkelde regels nog veel fouten worden gemaakt in de aangifte, bijvoorbeeld op het gebied van dagloon en vakantiebijslag. Ook wordt verwacht dat het UWV de werkgevers zal blijven bestoken met verzoeken om extra informatie. 

 

Eenduidige loonaangifte

Vanwege twijfels over de plannen, vroeg VVD-Kamerlid Stef Blok al voor de kerst, samen met collega’s van CDA, PvdA en SP, minister Donner (Sociale Zaken) en staatssecretaris De Jager (Financiën) voorlopig ‘geen onomkeerbare stappen te ondernemen’ met de invoering van de eenduidige loonaangifte.

 

Op hun verzoek wordt deze maand nog een hoorzitting gehouden met de Belastingdienst, UWV, werkgeversorganisaties en loonadministratiebedrijven. Een eerdere poging om de loonaangifte te vereenvoudigen veroorzaakte grote automatiseringsproblemen bij het UWV en de Belastingdienst.

 

Administratieve rompslomp

Blok vindt dat Donner en De Jager nu eerst de kritiekpunten van Actal moeten aanpakken en bijvoorbeeld de regels voor werkgevers moeten vereenvoudigen. “De administratieve rompslomp is niet met automatiseringsprojecten op te lossen, als regels zo ingewikkeld blijven,” stelt hij.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.