Logo
  • Nieuws
  • 26 augustus 2011
  • Manon Schuttrups

Nieuwe handhavingsinstructie maakt ontduiking minimumloon makkelijker

Om de handhaving te vereenvoudigen heeft minister Kamp (SZ) besloten dat de Arbeidsinspectie bij controles op onderbetaling alleen nog optreedt als werkgevers personeel minder betalen dan het minimumloon berekend naar een 40-urige werkweek.

Beeld Nieuwe handhavingsinstructie maakt ontduiking minimumloon makkelijker

Tot nu toe werd er bij handhaving van het minimumloon rekening mee gehouden dat veel cao's een werkweek van 36 of 38 uur hebben. Werknemers met minimumloon die onder deze cao's vallen, hebben recht op een hoger uurloon dan wanneer ze een 40-urige werkweek hadden gehad.

 

Handhaving minimumuurloon ingewikkeld

Volgens een woordvoerster van de minister wordt de wet minimumloon niet aangepast, maar heeft de Arbeidsinspectie alleen een nieuwe handhavingsinstructie gekregen. Dit omdat de verschillende minimumuurlonen de handhaving erg ingewikkeld maakten.

 

FNV vindt dat minister Kamp op deze manier accepteert dat mensen onder het minimumloon worden betaald. ''Dat is niet wenselijk. We hebben niet voor niets een minimumloon,'' aldus de vakcentrale.

Maar volgens Kamp ontstaat door de vereenvoudiging een heldere norm, die ''kan waarborgen dat adequaat tegen onaanvaardbare onderbetaling wordt opgetreden.'' Volgens de minister staat het werkgevers en vakbonden nog steeds vrij om afspraken te maken over een kortere werkweek dan 40 uur, waarvoor dan ook het minimumloon geldt.

 

Huisvesting voor personeel

In de nieuwe handhavingsinstructie is ook vastgelegd wat werkgevers aan loon mogen inhouden als zij bijvoorbeeld huisvesting regelen voor hun personeel. Zo mag een werkgever voortaan maximaal 20 procent van het fulltime minimumloon inhouden voor huur, water- en energiegebruik. Voor de ziektekostenverzekering is dat maximaal 10 procent. Werkgevers van vooral tijdelijke, Oost-Europese werknemers zouden nogal eens forse bedragen met het loon verrekenen, aldus de minister.

 

Besluit is gevolg van bezuinigingen

PvdA en SP willen opheldering van Kamp over zijn besluit de Arbeidsinspectie minder snel in actie te laten komen. Zo zei Tweede Kamerlid Hans Spekman (PvdA) dat door de stap van Kamp werknemers ''vogelvrij'' worden verklaard. Het argument van Kamp dat de handhaving te ingewikkeld was met de verschillende werkweken, is volgens Spekman onzin. Het besluit is volgens de PvdA'er het gevolg van bezuinigingen op de Arbeidsinspectie.

 

Ook Sadet Karabulut (SP) vreest dat werkgevers zich minder aan de regels zullen houden. Volgens het Tweede Kamerlid nodigt het beleid van Kamp werkgevers ertoe uit om in die sectoren waar een kortere werkweek dan 40 uur geldt, mensen die het minimumloon verdienen ''nog minder te betalen''.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.