Logo
  • Nieuws
  • 29 augustus 2011
  • Lianne Bouman

Nederlandse werknemer spekt half jaar lang staatskas

Nederlandse werknemers werken een half jaar voor de schatkist. Tax Freedom Day, de dag waarop de werknemer niet langer voor de staat maar voor zichzelf begint te werken, valt in Nederland op 17 juni. Belgische werknemers worden in Europa het zwaarst belast. Daar staan werknemers 55,8 procent van hun bruto inkomen af.

Beeld Nederlandse werknemer spekt half jaar lang staatskas

Dat blijkt uit een studie van het Institut Economique Molinari Parijs en Ernst & Young. Nederlandse werknemers scoren een 17e plaats. Werknemers in Cyprus worden het minst belast, want hun Tax Freedom Day valt al op 13 maart.

 

De onderzoekers bestudeerden het gemiddelde bruto salaris voor werknemers in de industrie en de dienstensector en wat daar netto van overblijft als de belastingen en premies sociale zekerheid ervan worden afgetrokken. Belastingen, zoals accijnzen op brandstof en sigaretten werden niet meegeteld.

 

Belastingstelsels in EU

De meeste EU-lidstaten hebben progressieve belastingstelsels, waardoor hogere inkomens relatief meer belasting betalen. Acht landen - Bulgarije, Tsjechië, Estland, Hongarije, Litouwen, Roemenië en Slowakije - hebben ‘vlakke' belastingstelsels, waardoor het percentage voor alle inkomens gelijk is.

 

Het concept van Tax Freedom Day, ook wel Fiscale Bevrijdingsdag genoemd, werd vorige eeuw ontwikkeld in de Verenigde Staten en wordt daar omschreven als de eerste dag waarop het inkomen binnen een natie theoretisch gezien groot genoeg is om de jaarlijkse lasten te kunnen betalen. Elke euro die door de Nederlandse overheid officieel als inkomen wordt beschouwd, wordt meegeteld, net als elke betaling aan de overheid die officieel als een belasting wordt beschouwd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.