Logo
  • Nieuws
  • 21 januari 2016
  • Bron: Willis Towers Watson

Nederlandse beginnende professionals verdienden in 2015 minder dan Europese collega’s

Met een gemiddeld basissalaris van respectievelijk 41.300 euro en 86.085 euro namen Nederlandse young professionals en middelmanagers in 2015 een achtste plaats op de Europese ranglijst in, dezelfde positie als een jaar eerder. Aanvoerder van de lijst was Zwitserland. Daar verdienden young professionals gemiddeld ruim twee keer zoveel als hun Nederlandse collega’s en middelmanagers bijna anderhalf keer meer. Grote stijger was het Verenigd Koninkrijk, dat voor basissalarissen voor young professionals en middelmanagers een twaalfde en vierde plek innam, tegen een dertiende en zevende in 2014. Het zijn de belangrijkste conclusies van het nieuwste Global 50 Remuneration Planning Report van Willis Towers Watson.

Beeld Nederlandse beginnende professionals verdienden in 2015 minder dan Europese collega’s

In de categorie young professionals, starters op de arbeidsmarkt met 0-1 jaar werkervaring, moest Nederland in 2015 onder andere België (zesde plaats) en Duitsland (vierde plaats) voor zich dulden. Ook de groep middelmanagers in Nederland verdienden minder dan hun Belgische en Duitse collega’s. Zwitserse professionals staan consistent bovenaan de salarislijsten, op alle niveaus. Er is zelfs een verschil van twintig procent met de nummers twee. Dat betekent dat Zwitserse werknemers - ook als belastingen en kosten voor levensonderhoud worden meegewogen - meer koopkracht hebben dan andere Europeanen.

Totale beloningspakket telt

Mary Cloosterman-Hughes, ‎Head of Data Services Benelux bij Willis Towers Watson: "We weten uit eigen onderzoek dat de hoogte van het basissalaris essentieel is om werknemers betrokken te houden, maar dat daar zeker voor starters op de arbeidsmarkt meer voor nodig is. Werkgevers doen er dan ook goed aan te kijken naar het totaalpakket wat zij kunnen bieden. Niet-financiële onderdelen van een contract, zoals leer- en ontwikkelprogramma's en de mogelijkheid om flexibel te werken, zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat ondernemingen concurrerend blijven op de arbeidsmarkt."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.