Logo
  • Nieuws
  • 24 juli 2008
  • Arzu Kokeng

Nederlandse baas betaalt slecht(er)

Nederlandse bedrijven geven fors minder uit aan hun werknemers dan buitenlandse ondernemingen die in Nederland actief zijn. Japanse en Amerikaanse bedrijven betalen respectievelijk 36 en 24 procent meer. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, zo meldt de Telegraaf.

Beeld Nederlandse baas betaalt slecht(er)

De personeelskosten van Nederlandse bedrijven lagen in de periode van 2001 tot 2005 5 procent lager dan het gemiddelde bedrijf in Nederland. Bedrijven met een Europese moeder betalen gemiddeld 20 procent meer dan Nederlandse bedrijven. Dit verschil met Nederlandse bedrijven komt mogelijk doordat buitenlandse ondernemingen meer betalen om leegloop te voorkomen, vooral als het personeel veel bedrijfsinterne opleiding heeft genoten. Ook werkt er bij buitenlandse bedrijven vaker meer hoger gekwalificeerd personeel.

 

Geen onderscheid maken

Ondernemingen uit de Verenigde Staten betalen 70 procent boven het gemiddelde, Japanse concerns 51 procent. Een mogelijke verklaring hiervoor is volgens de onderzoekers dat ze geen onderscheid maken tussen hun Nederlandse werknemers en hun werknemers in het thuisland. Bovendien zijn Japanse en Amerikaanse bedrijven in Nederland vooral actief in sectoren waar de salarissen sowieso hoger liggen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.