Logo
  • Nieuws
  • 17 december 2008
  • Arzu Kokeng

Nederlands starterssalaris in Europese middenmoot

Nederlandse startsalarissen voor hoogopgeleiden bevinden zich in de Europese middenmoot. Gemiddeld bedraagt een jaarsalaris voor een starter op basis van een 40-urige werkweek bijna 29.500 euro. Dat blijkt uit onderzoek waarvan adviesbureau Towers Perrin maandag de resultaten presenteerde, zo meldt NuZakelijk.nl.

Beeld Nederlands starterssalaris in Europese middenmoot

Het bureau deed navraag bij 2200 bedrijven in ruim dertig landen.

 

Relatief laag

De Zwitserse starter bleek verreweg het hoogste salaris te krijgen: 53.300 euro per jaar. Daarna volgden Duitse en Belgische starters met een salaris van ongeveer 33.500 euro. Poolse starters moeten het stellen met gemiddeld 15.600 euro. Ook in Zuid-Europa liggen de salarissen relatief laag. Het bureau hield in het onderzoek geen rekening met kosten voor levensonderhoud.

 

Tip

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt denken veel werknemers opeens overal recht op te hebben. Voor starters is dit zelden gerechtvaardigd. Alleen ervaren mensen kunnen terugvallen op hun trackrecord. Geef aan in uw medewerker te willen investeren door middel van opleidingen en cursussen. Houd in onderhandelingen ook deze langetermijnvisie voor ogen in plaats van een onmiddellijke salarisverhoging. Een ander alternatief is om een gewenste verhoging op te splitsen in bijvoorbeeld drie stappen, verspreidt over een jaar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.