Logo
  • Nieuws
  • 21 maart 2011
  • Lianne Bouman

Multinationals dupe van uniformering loonbegrip?

De Commissie Wetsvoorstellen van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is het er niet mee eens dat, als de Wet uniformering loonbegrip van kracht is, werkgevers niet langer sociale zekerheidspremies en -bijdragen kunnen verrekenen. De Orde waarschuwt ervoor dat vooral internationale ondernemingen het slachtoffer kunnen worden van hogere sociale lasten en extra administratieve rompslomp.

Beeld Multinationals dupe van uniformering loonbegrip?

De Wet financiering sociale verzekeringen (WFSV) heeft de evenredige premie- en bijdrageverrekening geïntroduceerd. Dat betekent dat de belastingdienst te veel betaalde premies en bijdragen sociale verzekeringen na afloop van het kalenderjaar terugbetaalt aan de inhoudingsplichtige, bijvoorbeeld als een werknemer meerdere werkgevers heeft. De werkgever moet de teruggaaf dan verwerken in de loonadministratie of terugbetalen aan zijn werknemer.

Eén of meer dienstbetrekkingen

Als de Wet uniformering loonbegrip in werking treedt, komt deze verrekening van premies en bijdragen te vervallen. Voor de werkgever verandert er dan alleen dat hij geen restitutie meer hoeft te verwerken. Volgens het wetsvoorstel moet het voor de loonkosten van de werkgever straks niet meer uitmaken of een werknemer één of meer dienstbetrekkingen heeft.

 

Daar is de NOB niet gelukkig mee. “Als een werknemer binnen een concern meerdere dienstverbanden heeft, is de onderneming ook meerdere malen premie verschuldigd,” stelt de NOB. “Vooral bij internationale uitzendingen kan de werkgever daar niet onderuit. Als de werknemer sociaal verzekerd blijft in Nederland, moeten er dubbele premies voor de werknemersverzekeringen en bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) worden afgedragen, en die krijgt de werkgever na invoering van het uniforme loonbegrip niet meer terug.”

Oplossing NOB

Dit kan volgens de NOB worden voorkomen, omdat bij het wetsvoorstel al eens een aanvullende regeling voorgesteld is die extra lasten voor internationals moet voorkomen. Deze regeling maakt het in bepaalde gevallen mogelijk om de inhoudingsverplichtingen van buitenlandse groepsmaatschappijen naar Nederland te verleggen.

 

Als deze regeling wordt uitgebreid naar alle situaties waarin een buitenlandse werkgever in Nederland inhoudingsplichtig wordt voor de loonbelasting of werknemersverzekeringen, is er van de extra belasting geen sprake meer.

Let op

Als een werknemer in een kalenderjaar meerdere dienstbetrekkingen naast dan wel achter elkaar heeft, moet de werkgever de premies werknemersverzekeringen berekenen zonder rekening te houden met de andere dienstbetrekking(en). Hierdoor is het mogelijk dat voor de werknemer in totaal over een hoger bedrag dan het jaarlijks vastgesteld maximumpremieloon premies werknemersverzekeringen zijn betaald.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.