Logo
  • Nieuws
  • 13 november 2009
  • Manon Schuttrups

Motiveer uw team: do’s en don'ts

Slechts een derde van alle werkenden werkt uit passie of persoonlijke bevrediging. Autonome motivatie heet dat. Het merendeel werkt puur voor het geld of omdat ‘het zo hoort’. Dit blijkt uit onderzoek van Securex.

Beeld Motiveer uw team: do’s en don'ts

Het onderzoek van Securex is gebaseerd op een recente wetenschappelijke motivatietheorie, de Zelf-Determinatie Theorie (ZDT). De ZDT onderscheidt twee soorten motivatie: autonome en gecontroleerde motivatie. Bij autonome motivatie doet een werknemer zijn werk uit vrije wil en met passie. Bij gecontroleerde motivatie gaat het om externe of interne druk of verplichting. 

Bonus motiveert niet
Autonoom gemotiveerde werknemers scoren goed op aspecten die zowel hun eigen prestaties, als die van het bedrijf ten goede komen. Denk aan stressresistentie, werkvermogen, productiviteit en betrokkenheid. Gecontroleerd gemotiveerde werknemers scoren slecht op deze gebieden.

Opvallend is dat toekennen van bonussen, invoeren van andere beloningssystemen of opdrijven van controle de autonome motivatie eerder benadelen dan bevorderen. U kunt daarom beter inspelen op psychologische basisbehoeften die de autonome motivatie beïnvloeden: behoefte aan autonomie, aan verbondenheid en aan competentie. 

Do’s: 
1. Bied zinvolle keuzemogelijkheden - Leg geen taken op, maar laat een werknemer zelf keuzes maken

2. Geef werknemers zoveel mogelijk inspraak. 
3. Blijf aanmoedigen – daag werknemers uit, ook na slecht uitgevoerde opdrachten.
4. Geef zoveel mogelijk positieve feedback. 
5. Communiceer het belang van de taak – laat werknemers het nut ergens van inzien.

Don’ts: 
1. Ontwikkel geen bonussysteem. 
2. Moedig geen competitie aan binnen uw team.
3. Leg geen deadlines op zonder inspraak. 
4. Geef geen waardeoordeel en dring geen waarden of doelen op. 
5. Laat geen teleurstelling blijken, als een werknemer faalt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.