Logo
  • Nieuws
  • 9 februari 2011
  • Miranda Panse

Minder (korte termijn) bonussen, wel hoger basissalaris

Binnen de financiële dienstverlening werden in 2010 in totaal minder korte termijn bonussen verstrekt, maar de basissalarissen gingen omhoog. Dat blijkt uit Mercer’s ‘Pan-European Financial Services Remuneration survey’. Voor 2011 verwachten de onderzoekers een stijging van 2,5 procent.

Beeld Minder (korte termijn) bonussen, wel hoger basissalaris

Het aandeel van de lange termijn bonus in de totale beloning voor de CEO steeg in 2010 met tien procent. Het aandeel jaarlijkse bonussen is in 2010 gedaald ten opzichte van 2008. De salarisbevriezingen en bezuinigingen zijn aan een einde gekomen en de meeste bedrijven zijn weer terug naar de gebruikelijke salarisbeoordelingen.

Vermindering bonus

Een aantal organisaties in de financiële sector stelt een deel van hun variabele beloning uit. Daarbij heeft de meerderheid een zogenoemde ‘clawback’ structuur, wat het mogelijk maakt om eerdere prestatiegebaseerde beloningen terug te trekken. Ongeveer tweederde van de bedrijven heeft een ‘malus’ bonusregeling ingevoerd of overweegt dit. Hiermee is een groot gedeelte van de bonus voor de werknemer niet direct beschikbaar en kan de bonus zelfs afnemen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.