Logo
  • Nieuws
  • 22 december 2008
  • Arzu Kokeng

Meerderheid personeel verwacht geen loonsverhoging

Werknemers hebben hun verwachtingen voor volgend jaar flink teruggeschroefd door de verslechterende economie. Een op de vijf ondervraagden acht de kans op ontslag of het niet verlengen van hun contract niet klein of zelfs groot. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Werkmonitor van uitzendbureau Randstad, zo meldt Salarisnet.

Beeld Meerderheid personeel verwacht geen loonsverhoging

Uit het onderzoek dat is gehouden onder bijna 1.000 werkenden, blijkt dat twee op de tien werknemers voor 2009 erop rekent dat ze een loonsverhoging krijgen die hoger is dan de inflatie. Terwijl de helft van het personeel er zelfs begrip voor zou hebben als hun werkgever de salarissen zou bevriezen.

 

Pessimistischer dan mannen

Bijna de helft van de werkenden denkt dat krimp van de economie zich verder doorzet in 2009. Vrouwen zijn daarbij pessimistischer dan mannen. Vrouwen geven voor het eerste kwartaal van volgend jaar een krimp aan van 1,9 procent, tegen 0,6 procent die mannen verwachten.

 

Compenseren met een bonusregeling of een 13de maand?

Overigens verwachten de meeste werknemers wel dat ze op de een of andere manier gecompenseerd worden, zodra hun werkgever besluit hun salaris te bevriezen. Ongeveer vier op de tien denken dan aan een bonusregeling of een 13de maand. Ruim een kwart opteert voor extra vrije dagen en 15 procent voor een lagere werkdruk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.