Logo
  • Nieuws
  • 21 november 2008
  • Mariel Hovemann

Meer werken loont in 2009 nog meer

Het verdwijnen van de WW-premie is de opvallendste verandering van de eerste loonstrook van het nieuwe jaar. De meeste werknemers gaan er daardoor netto iets op vooruit. Maar ook wordt de arbeidsparticipatie gestimuleerd. Zo wordt op latere leeftijd doorwerken beloond en ook huishoudens met een dubbel inkomen gaan er op vooruit. Parttimers gaan er in sommige gevallen iets op achteruit. Dit blijkt uit berekeningen van ADP, services for Payroll & HR.

Beeld Meer werken loont in 2009 nog meer

Werknemers met een minimumloon gaan er netto 14 euro op vooruit, een stijging van 1,2 procent. Mensen met hogere inkomens profiteren relatief meer van de veranderingen. Zo gaan werknemers met een salaris van 2.250 euro er netto 23 euro op vooruit, stijgt het nettosalaris van iemand die bruto 3.250 euro verdient met 38 euro en krijgen mensen met een bruto-inkomen van 5.000 euro er netto 50 euro bij. Dit laatste is een stijging van 1,4 procent ten opzichte van 2008.  

 

Arbeidsparticipatie

Het Kabinetsbeleid om de arbeidsparticipatie te bevorderen, komt duidelijk tot uiting vanaf 1 januari. Zo worden mensen die na hun 62e doorwerken, beloond middels een hogere arbeidskorting en een extra doorwerkbonus. Door de toegenomen heffingskorting worden tweeverdieners gestimuleerd meer te werken. Zo profiteren werkende ouders van de inkomensafhankelijke arbeidskortingen. Jaarlijks kan dit bij een modaal inkomen oplopen tot 1.000 euro voor de minst verdienende partner. Vooral voor de middeninkomens wordt werken lonender. Parttimers gaan er in sommige gevallen netto op achteruit. Dit kan bijvoorbeeld als het loon in geld lager is dan het absolute minimumloon. Werknemers die drie dagen per week werken en daarmee 1.350 euro verdienen, moeten netto zo’n 0,5 procent (5 euro) per maand inleveren.

 

Bijtelling

De nieuwe bijtellingcategorie van 20 procent voor leaseauto’s met een lage CO2-uitstoot (CO2-klasse A) levert milieubewuste rijders een leuk extraatje op: netto scheelt dit 59 euro per maand bij een auto met een cataloguswaarde van 34.000 euro en een bruto inkomen van 3.250 euro. Volgens ADP betreft dit echter maar een klein aantal automobilisten. “De meeste leaseauto’s zijn grote modellen die niet in de zuinige categorie vallen. De weinige modellen op de markt die hiervoor in aanmerking komen, worden nog niet massaal afgenomen door leaserijders,” aldus Dik van Leeuwerden, manager van het kenniscentrum Wet- en Regelgeving bij ADP Nederland.

 

WGA-premie

Het besluit om de WGA-premie op het netto in plaats van het brutoloon in te houden, zal niet veel verschillen van de oude situatie. "De meeste werkgevers die ervoor kiezen 50 procent van de WGA-premie door te belasten aan hun werknemers doen dit al op het nettoloon, conform het voorschrift van de Belastingdienst. Waar dat niet gebeurt, gaan de kosten voor werknemers op jaarbasis een paar tientjes omhoog ," zegt van Leeuwerden. Ook de kosten voor de basispremies van de zorgverzekeringen blijven nagenoeg gelijk: een vergelijking van premies tussen de grootste verzekeraars laat een lichte premiestijging van zo'n 18 euro per jaar zien.

 

Onder voorbehoud

Loonstijgingen als gevolg van nieuwe CAO’s en bedrijfsspecifieke regelingen, alsmede de nog te bepalen pensioenpremies voor 2009, zijn niet meegenomen in bovenstaande berekeningen.

Bovenstaande cijfers en berekeningen zijn nog wel onder voorbehoud van de laatste behandeling van het Belastingplan 2009 in de Tweede Kamer. De stemming is gepland op dinsdag 25 november.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.