Logo
  • Nieuws
  • 24 maart 2010
  • Peter van den Hout

'Meer salaris? Je hebt toch leuk werk!'

Hoe vind je zelf dat het gaat? Vertrouwen is goed, controle is beter. Meer salaris? Je hebt toch leuk werk? Zomaar enkele uitspraken die regelmatig op de werkvloer worden gebezigd, met name door managers. Volgens Paul Verburgt, voormalig directeur van Content en ArboNed, ondermijnt dergelijke taal het arbeidsethos van bedrijven.

Beeld 'Meer salaris? Je hebt toch leuk werk!'

Verburgt heeft inmiddels zijn eigen adviesbureau Minimal Management en is auteur van het onlangs verschenen Bazenbargoens, waarin hij het vaak lege woordgebruik van managers genadeloos op de pijnbank legt. Op de aankomende HRpraktijk Dag houdt hij dan ook een vurig pleidooi voor meer vrijheid voor de individuele medewerker. Ook HR-professionals blijven daarbij niet buiten schot.

 

Speciaal voor HRpraktijk selecteerde Verburgt de tien grootste HR-dogma’s, die verschijnen in de komende editie van HRpraktijk Magazine. We lichten er alvast één uit: Meer salaris? Je hebt toch leuk werk!

 

Goedkoop inkopen

Verburgt: “Iets wat je vaak hoort van HR na scherpe onderhandelingen met een nieuw geworven medewerker: Die heb ik toch maar mooi goedkoop ingekocht! Maar als er bij de aanvang een laag salaris is bedongen, leidt dit altijd tot teleurstellingen. Binnen de kortste keren komt de betreffende medewerker er achter dat zijn collega’s meer verdienen.

 

Zo iemand begint al snel te zeuren over zijn salaris en dan zeg jij ‘Ja, maar je hebt toch een leuke baan?’ Gevolg is dat hij of zij geen stap extra meer zal zetten en om zich heen gaat kijken. De zogenaamde zakelijkheid die achter deze aanpak zit, betaalt zich dus op een hele cynische manier terug. Zelf heb ik het altijd andersom gedaan. In het begin bood ik een goed salaris en dan maakte ik daarbij de afspraak wat ik de komende jaren van de nieuwe medewerker verwachtte. Geen aanloopschalen, maar meteen heldere afspraken.”

 

Ontvang gratis nieuw boek van Paul Verburgt!

Op de aankomende HRpraktijk Dag, die plaatsvindt op 27 april, geeft Verburgt tijdens de presentatie ‘Boven de boomgrens’ zijn visie op hedendaags leiderschap. “Leiders zitten in mijn beeldspraak per definitie boven de boomgrens. Daar groeit nog wel wat, maar bovenal is de lucht ijl en dat kan dwaze gedachten en duizelingen geven.”

 

Bezoekers van de HRpraktijk Dag krijgen na afloop van deze lezing gratis Verburgts nieuwe publicatie Heel Herkenbaar mee, een boek met onorthodoxe (zelf)reflecties op dagelijkse managementvraagstukken. Meld u aan op www.hrpraktijkdag.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.