Logo
  • Nieuws
  • 17 mei 2010
  • Lianne Bouman

Loonstrook voor jongeren vaak abracadabra

Bijna de helft van de jongeren snapt bar weinig van wat er allemaal komt kijken bij werken en het verdienen van een salaris. Vaak hebben ze niet eens notie van wat op hun loonstrookje staat.

Beeld Loonstrook voor jongeren vaak abracadabra

Dit blijkt uit onderzoek ‘Bewustwording onder jongeren’ van FNV onder ruim 700 jongeren, waaruit overigens ook wensen en informatiehonger van jongeren duidelijk worden.

 

Uit het onderzoek blijkt dat:

  • 44 procent van de jongeren begrijpt hun loonstrookje niet;
  • 60 procent van de eerstejaars mbo’ers weet niet wat een Tj-biljet is;
  • meer stageplekken en betere werk- en stagebegeleiding hoge prioriteit verdienen van de politiek;
  • ook kwaliteitsverbetering van onderwijs, volledig minimumloon vanaf 18 jaar, de aanpak van jeugdwerkloosheid en het tegengaan van schooluitval meer aandacht volgens de jeugd verdienen.

 

Meer voorlichting van school

Volgens de jongeren schieten vooral de scholen tekort in hun voorlichting: ruim drie op de vier jongeren geeft aan dat zij op school te weinig informatie krijgen over werken. Zij missen vooral praktische informatie over het loonstrookje, vakantiegeld, de belastingaangifte en solliciteren. En juist die informatie hebben ze nodig als zij voor het eerst gaan werken.

 

Gat tussen opleiding en arbeidsmarkt

FNV Jong vindt dan ook, dat het gapende gat tussen opleiding en arbeidsmarkt zo snel mogelijk moet worden gedicht. Scholen moeten inspelen op de informatiehonger van jongeren. De vakbond vindt het van de gekke dat jongeren zonder voldoende hulp zelf hun weg moeten zien te vinden op de arbeidsmarkt.

 

Tip: U kunt het onderzoek Bewustwording onder jongeren hier downloaden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.