Logo
  • Nieuws
  • 17 september 2009
  • LLianne Bouman

Loonbeslag: als ene gat vullen met andere niet langer lukt

Werknemers, die altijd een net betalingsgedrag hadden, raken in de schulden bij het wegvallen van het inkomen van de partner. Gescheiden werknemers, die na ontslag een baan met een lager salaris accepteren, kunnen vaak de alimentatie niet meer betalen. Het is een greep uit oorzaken waardoor werknemers buiten hun schuld om niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Steeds meer mensen zitten diep in de schulden en vullen het ene gat met het andere. U komt er vaak pas achter als de deurwaarder loonbeslag legt. U bent als werkgever dan verplicht mee te werken aan het beslag dat derden op het loon van een medewerker leggen.

Beeld Loonbeslag: als ene gat vullen met andere niet langer lukt

Uit een peiling van het Nibud onder personeelsfunctionarissen blijkt dat de helft van de bedrijven zegt dat de financiële problemen bij werknemers de afgelopen twee jaar zijn toegenomen. Bedrijven zijn hierdoor steeds meer tijd kwijt aan het afhandelen van loonbeslag en aan verzoeken om een voorschot op het salaris.

 

Loonbeslagprocedure

Welke consequenties heeft een loonbeslag, welke regels gelden er en kunt u uw werknemer misschien een handje helpen? Dit artikel voorziet u van signalen die kunnen duiden op geldproblemen bij werknemers en informeert u over de loonbeslagprocedure en de administratieve rompslomp ervan. U krijgt ook tips waaraan uw werknemers wat hebben aangereikt.

 

Signalen die kunnen duiden op geldproblemen zijn bijvoorbeeld:

  • gevoeligheid voor stress;
  • vaker ziek melden;
  • sneller ongelukken maken;
  • verzoek om salarisvoorschot en/of lening.

 

Let op

Werknemers met geldproblemen zijn gevoeliger voor diefstal en fraude.

 

Aanpak wanbetalers premie zorgverzekering

Sinds september van dit jaar pakken zorgverzekeraars wanbetalers keihard aan. De Eerste Kamer heeft namelijk het wetsvoorstel 'Structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering' aangenomen, waarmee zorgverzekeraars een kwart miljoen Nederlanders, bijvoorbeeld met loonbeslag, kunnen aanpakken. De zorgverzekeraars sturen na twee, vier en zes maanden waarschuwingsbrieven. Wie dan nog weigert zijn premie te betalen, komt direct onder regime te staan.

 

De weigeraars kunnen dan geen kant meer uit. De zorgverzekeraars werken samen met de Belastingdienst bij het inzetten van dwangmiddelen. Het blijft niet alleen bij het innen van de achterstallige premie. Daarnaast wordt een boete van dertig procent over het uitstaande bedrag geheven en kan de inkomensafhankelijke zorgtoeslag worden gestopt. De premieontduiker komt onder curatele te staan en wordt verder nauwlettend in de gaten gehouden.

 

UWV informatiebron deurwaarders

Schuldenaars lopen het risico dat er buiten hun weten om beslag wordt gelegd op hun loon. Deurwaarders kunnen sinds december 2006 uitkeringsinstantie UWV vragen waar een schuldenaar werkzaam is, waarna zij de werkgever informeren en een belangrijk deel van het salaris naar de schuldeiser kunnen laten vloeien. Energiebedrijven, telefoonmaatschappijen en andere schuldeisers krijgen hierdoor sneller hun geld. Dit maakt voor de schuldeisers het innen van schuld goedkoper en sneller. Deurwaarders hoeven nu immers niet langer op zoek te gaan naar het inkomen (verhaalsobjecten) van de schuldenaar.

 

De nieuwe informatiemogelijkheid betekent ook dat deurwaarders, sleutelmakers en hulpofficieren van justitie aanzienlijk minder vaak op huisbezoek hoeven te gaan om beslag te leggen op de inboedel.

 

Waarschuwing

Een loonbeslag komt voor werknemers nooit helemaal onverwachts. Na een aantal aanmaningen schakelt de schuldeiser namelijk meestal een deurwaarder in. Die schrijft vervolgens ook nog een brief. Betaalt de schuldenaar dan nog niet, dan volgt een dagvaarding, eventueel gevolgd door een veroordeling. De deurwaarder bezorgt het vonnis persoonlijk bij de schuldenaar, die nog twee dagen heeft om te betalen. Daarna schakelt de deurwaarder pas het UWV in om loonbeslag te kunnen leggen.

 

Loonoverdracht

Het maandelijkse nettoloon geldt in zijn geheel om het bedrag dat onder het loonbeslag valt te bepalen. Wanneer in december van een een eindejaarsbonus én het normale maandloon wordt uitbetaald, zullen de wettelijke normen ten aanzien van het loonbeslag op het totale nettobedrag worden toegepast. Concreet wil dit zeggen dat een werknemer met loonbeslag in feite niets extra’s netto ontvangt, hoewel er een eindejaarsbonus werd uitbetaald.

 

Let op

De hoogte van het loonbeslag kan verschillen. Iedere werknemer heeft een beslagvrije voet. Dit wordt gezien als het minimum inkomen waarvan alle vaste lasten, zoals huur, levensonderhoud, ziektekostenverzekering, moeten worden betaald. Op dit bedrag kan geen beslag worden gelegd.

 

De hoogte van de beslagvrije voet is onder meer afhankelijk van de burgerlijke status (getrouwd, alleenstaand, alleenstaand met kinderen) en het eventuele inkomen van de partner. Naast het reguliere maandsalaris vallen ook het vakantiegeld, bonussen en een dertiende maand onder het loonbeslag. Eventuele kostenvergoedingen vallen hier niet onder. Belaste kostenvergoedingen in ieder geval niet.

 

Tip

Meestal krijgt u bij de beslaglegging een overzicht van de hoogte van het af te dragen bedrag en het aantal maanden, waarover u dit bedrag moet afdragen. Vraag ernaar, als die informatie ontbreekt.

 

De verplichtingen van de werkgever zijn:

  • Het uitvoeren van het loonbeslag;
  • Naast het zogenoemde beslagexploot ontvangt u van de deurwaarder een uitgebreide lijst met vragen. Die moet u binnen vier weken beantwoorden, ondertekenen en retourneren. Doet u dit niet, dan loopt u het risico zelf te worden gedagvaard en kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de gehele vordering;
  • U moet het loon dat onder het beslag valt op het netto salaris inhouden. Dit maakt u periodiek over naar de deurwaarder.

 

Let op

Als u weigert het loonbeslag na te leven en u keert het loon toch uit, dan pleegt u een ‘onrechtmatige daad’. Ook dan kunt u door de schuldeiser aansprakelijk worden gesteld voor de gehele vordering op uw werknemer.

 

Tip

Het is toegestaan dat u bij meerdere gelegde, c.q. te leggen loonbeslagen de tweede (derde, vierde et cetera) beslaglegger aangeeft dat hij zich in verband met het vrij te laten bedrag moet melden bij de eerste beslaglegger. De tweede beslaglegger moet namelijk op zijn beurt wachten. In geval van een beslaglegging op het loon keert u het salaris van een werknemer niet aan hem uit, maar aan de deurwaarder die voor die derde het beslag legt. Overigens gaat fiscaal beslag van de overheid/gemeente/Belastingdienst doorgaans altijd voor op die van de gerechtsdeurwaarder, omdat sprake is van een zeer hoog bevoorrechte vordering.

 

Tip

Neem contact op met de betreffende medewerker en controleer samen of het beslagexploot juist is. Vindt de beslaglegging bijvoorbeeld plaats bij een koop op afbetaling, dan moet de situatie zo zijn dat de medewerker zijn verplichting niet is nagekomen nadat hij een ingebrekestelling heeft ontvangen.

 

De overdracht van het loon, dat onder het beslag valt, bedraagt dan hoogstens de al vervallen betalingstermijnen en overige kosten. U kunt van de deurwaarder een overzicht van de betalingsgeschiedenis, een overzicht van de gemaakte kosten en bovendien een kopie van de ingebrekestelling eisen. U moet er namelijk voor waken dat u onterecht geld aan een derde uitbetaalt en dat de medewerker toch het volledige loon van u kan vorderen. U moet dan maar zien of u van de derde het onverschuldigd betaalde bedrag(en) terugkrijgt.

 

Let op

Als een werknemer op wie een loonbeslag rust naar een andere werkgever vertrekt, bent u verplicht de deurwaarder hiervan op de hoogte stellen. Overigens is het beslag ook van toepassing op ontslagvergoedingen.

 

Een handje helpen

U kunt een werknemer in financiële nood op verschillende manieren een handje helpen:

  • u neemt de gehele vordering voor uw rekening en vereffent deze met de schuldeiser. Houdt u er dan wel rekening mee dat dit wordt gezien als loon aan uw werknemer. Hierover moeten dus wel loonheffingen worden ingehouden en afgedragen. In dit zult u dus tevens een regeling met de werknemer moeten treffen wie de loonheffingen draagt;
  • u onderhandelt met de crediteuren van uw werknemer;
  • u geeft de werknemer een voorschot op zijn salaris, vakantiegeld, bonus of dertiende maand. Nadeel hiervan is dat u het daadwerkelijke probleem niet aanpakt. Dit voorschot vormt overigens belast loon;
  • u financiert de vordering voor door een lening aan uw werknemer. Nadeel is dat u dan schuldeiser wordt en het probleem dus verschuift. U zult bij een renteloze lening rekening dienen te houden met de fiscale normrente;
  • u wijst uw werknemer op instanties, zoals het Nibud, de Kredietbank en Hulpschuldsanering.

 

Nuttige sites:

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.