Logo
  • Nieuws
  • 13 november 2008
  • Lianne Bouman

Loonaangifteketen oké, toeslagensysteem nog niet

Er is goed nieuws voor de salarisadministrateur. De werkbaarheid van de loonaangifteketen, die in 2007 ernstige mankementen vertoonde, lijkt op orde. Maar het nieuwe oeslagensysteem kan pas in 2010 in gebruik worden genomen, een jaar later dan gepland.

Beeld Loonaangifteketen oké, toeslagensysteem nog niet

Staatsecretaris De Jager van Financiën heeft de Tweede Kamer gemeld dat voor 2008 een werkende loonaangifteketen haalbaar is en dat de resultaten bemoedigend zijn. Een definitief oordeel is pas achteraf, in maart 2009, mogelijk.

 

Toeslagensysteem

De implementatiedatum van 1 januari 2010 voor het nieuwe toeslagensysteem heeft gevolgen voor de inwerkingtreding van het wetsvoorstel inzake de wanbetalers zorgverzekeringswet.

De Belastingdienst zou vanaf 1 juli 2009 de zorgtoeslag van wanbetalers aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) gaan uitbetalen. De Belastingdienst wil de uitvoering hiervan alleen realiseren, als het nieuwe toeslagensysteem operationeel is.

 

Wanbetalers

Verzekerden, die de kosten van hun ziekteverzekering langer dan zes maanden niet betalen, worden in 2009 harder aangepakt. Wanbetalers kunnen naast de premie, die ze nog moeten betalen, ook een boete krijgen van 30 procent. Het geld wordt via de werkgever of uitkeringsinstantie binnengehaald. De zorgpremie wordt vanaf 2010 ingehouden. Desnoods kan er beslag worden gelegd op de inboedel of de auto van de verzekerde. Dit heeft het CVZ begin november bekendgemaakt.

 

Dienstverlening in het toeslagjaar 2009

De Jager wil ook via het project ‘de burger centraal bij bezwaren’ de dienstverlening in 2009 verbeteren, onder meer door na te gaan hoe bezwaren voorkomen kunnen worden. Daarnaast gaat de Belastingdienst onderzoeken of de bezwaren gescheiden kunnen worden in echte bezwaren (25 procent) en mutaties (75 procent). Als er minder bezwaren binnenkomen, kunnen volgens De Jager andere burgers sneller worden geholpen en neemt de uitvoeringslast voor de Belastingdienst af.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.