Logo
  • Nieuws
  • 5 juni 2012
  • Mariel Hovemann

Laagste percentage bonussen sinds 2008

Nederlandse topmanagers zijn somberder over het behalen van hun doelstellingen dan hun Europese collega’s. Het aantal managers op executive niveau dat een bonus ontvangt ligt op 61 procent, het laagste percentage sinds 2008. Dit is een afspiegeling van het minder wordende vertrouwen van het bedrijfsleven in de toekomst. De hoogte van de bonussen die zijn uitgekeerd, is de afgelopen jaren wel iets toegenomen. Dit blijkt uit salaris- en bonusonderzoek van Mercer.

Beeld Laagste percentage bonussen sinds 2008

Het salaris- en bonusonderzoek, Short-term Incentives around the World, laat een verrassend ontluikend herstel zien van het vertrouwen van het bedrijfsleven in West Europa, Australië, Nieuw Zeeland en het Midden Oosten. Tevens laat het onderzoek zien dat bedrijven in Azië, Latijns Amerika en Noord Amerika de toekomst somberder inzien.

 

Het onderzoek analyseert gegevens over korte-termijn bonussen van hoger en topmanagement. De data is afkomstig van 7,6 miljoen werknemers in 21.000 bedrijven uit 62 landen.

 

De cijfers voor de Nederlandse bedrijven: In 2011 hebben de bedrijven hun targets gehaald, maar zijn desalniettemin somber gestemd over het behalen van de targets in 2012. In Nederland is het aantal managers dat een bonus ontvangt in 2011 gedaald tot 61 procent. In 2010 ontving nog 71 procent van de managers een bonus. De hoogte van de bonussen die zijn uitgekeerd zijn echter wel iets hoger: 22 procent van het basissalaris in 2011 tegenover 17 procent in 2009.

 

West Europa

In de rest van West Europa is het percentage top managers dat bonussen haalt stabiel gebleven: het schommelt al drie jaar rond de 75 procent. Europese bedrijven focussen minder op bonussen dan hun Amerikaanse collega’s. In Europa ligt de verwachte hoogte van een bonus gemiddeld op 19,7 procent (vorig jaar 19,6 procent) bovenop het basissalaris. Dit is aanzienlijk minder dan in de VS: daar ligt dat percentage op 38,9 procent. De daadwerkelijke bonusuitkering is sinds 2009 met bijna twee procent gestegen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.