Logo
  • Nieuws
  • 19 april 2010
  • Lianne Bouman

Kleine teruggaaf ZVW niet langer in loonadministratie

U hoeft een teruggaaf van de bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) 2009 met een bedrag tot en met € 14 per werknemer niet langer te verwerken in de loonadministratie. Daarnaast kunt u de teruggaven, tot en met € 14 per werknemer netto doorbetalen aan uw werknemers. Dat heeft demissionair minister De Jager van Financiën onlangs besloten.

Beeld Kleine teruggaaf ZVW niet langer in loonadministratie

U ontvangt na afloop van het kalenderjaar van de belastingdienst een bericht als er te veel aan bijdrage ZVW of premies werknemersverzekeringen is betaald. De fiscus betaalt de te veel betaalde bedragen automatisch terug. Vervolgens moet u de teruggaven administreren en dat vergt nogal wat handelingen in uw loonadministratie, die vaak meer kosten dan het voordeel van de werknemer. Aan die verplichting heeft De Jager een eind gemaakt (nr DGB2010/566M).

 

Loonadministratie

De doorbetaling van de teruggave bijdrage ZVW heeft geen consequenties voor de loonheffingen. U kunt er ook voor kiezen het bedrag van de teruggaaf van de bijdrage ZVW 2009, ongeacht de hoogte van het bedrag, niet in de loonadministratie te verwerken. Een voorwaarde voor het niet te hoeven administreren is, dat u er tegelijkertijd voor kiest het totale bedrag van die teruggaaf netto door te betalen aan uw werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.