Logo
  • Nieuws
  • 30 november 2009
  • Manon Schuttrups

Kerstgeschenk overslaan geen optie voor werknemer

Ruim zestig procent van de werknemers geeft de voorkeur aan een kerstbonus als kerstgeschenk. Het traditionele kerstpakket is wederom in populariteit gedaald. Slechts 24 procent ontvangt het liefst een kerstpakket, ten opzichte van 35 procent in 2008. Toen koos 48 procent voor een bonus.

Beeld Kerstgeschenk overslaan geen optie voor werknemer

Dit blijkt uit het jaarlijkse online onderzoek van Unique Uitzendburo naar de voorkeur van werknemers voor een kerstgeschenk. Impopulair is de optie om het kerstgeschenk over te slaan en dit te zien als een investering in het bedrijf. Slechts twee procent is bereidt zijn kerstgeschenk op te geven om het bedrijf deze kostenpost te besparen.

 

Investering in werkgever

In verband met de economische crisis en de moeilijke positie van veel bedrijven, voegde Unique dit jaar de mogelijkheid toe om het kerstgeschenk in te leveren en zodoende een investering in het bedrijf te doen. Maar werknemers blijken toch te zeer gehecht aan deze eindejaarsattentie. Naast de genoemde resultaten geeft acht procent aan graag een geschenkbon te ontvangen en wil zes procent een donatie aan een goed doel kunnen doen.

 

Voorkeur voor bonus

Sven Wansink, HR Directeur van Unique: “Werknemers hebben een zwaar jaar gehad. Onzekerheid op het werk voerde de boventoon en veel werknemers hebben zich flexibel ingesteld om de organisatie zo veel mogelijk te ontzien, zo bleek ook uit onze MKB Marktmonitor 2009. Toen we eind vorig jaar aan de start van de crisis stonden, groeide de voorkeur voor de bonus al. Na het afgelopen onzekere crisisjaar is het niet verrassend dat mensen nu het liefst een kerstbonus ontvangen. Wij voeren dit onderzoek ieder jaar opnieuw uit, zodat werkgevers rekening kunnen houden met de wensen van de werknemer. Een persoonlijke attentie in de vorm van een kerstgeschenk is immers een hart onder de riem en een motivatie voor de werknemer. Daardoor is het belangrijk om hier gehoor aan te geven.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.