Logo
  • Nieuws
  • 24 september 2008
  • mr. I. van de Pas

Kan een ondernemer ook een niet-rechtspersoon zijn?

Onlangs heeft de Ondernemingskamer een opmerkelijke uitspraak gedaan, waarbij ze een andere uitleg dan gebruikelijk geeft aan het begrip ondernemer uit de WOR. Is deze uitleg bewust gegeven of is het een foutje? (Ondernemingskamer, 19 augustus 2008, LJN BE8767)

Beeld Kan een ondernemer ook een niet-rechtspersoon zijn?

De Stichting NOS houdt twee ondernemingen in stand: de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en NOS RTV. De OR stelt een beroep in bij de Ondernemingskamer tegen de Stichting NOS omdat zij niet gekend zou zijn in een besluit om bepaalde middaguitzendingen van het Radio 1 Journaal te schrappen. De Ondernemingskamer wijst het verzoek van de OR af omdat de wijzigingen al zouden blijken uit een eerder opgesteld profielschema, dus er is geen sprake van een nieuw besluit. Tevens merkt de Ondernemingskamer op dat de OR het verzoek had moeten richten tot de ondernemer die het vermeende besluit zou hebben genomen en niet tegen de Stichting NOS.

 

Opmerkelijk

Allereerst is het opmerkelijk dat de Ondernemingskamer slechts terloops noemt dat het verzoek tegen de verkeerde partij is gericht. Als dit namelijk het geval is, dan is er sprake van niet-ontvankelijkheid van de OR en had de Ondernemingskamer niet tot de behandeling van deze zaak kunnen overgaan.

 

Een tweede opmerkelijk punt is dat de Ondernemingskamer de Stichting NOS niet aanmerkt als de ondernemer die het besluit heeft genomen. Dat is vreemd, want de twee ondernemingen – NPS en NOS RTV – zijn weliswaar wel ondernemingen in de zin van de WOR, maar hebben beide geen rechtspersoonlijkheid. Ik denk daarom dat de Stichting NOS de ondernemer is. Het kan zijn dat de Ondernemingskamer dit aspect over het hoofd heeft gezien. Is de uitspraak bewust gedaan, dan is er sprake van een novum in de rechtspraak, want dan legt de Ondernemingskamer het begrip ondernemer in de zin van de WOR breder uit dan voorheen en kunnen ook niet-rechtspersonen worden aangemerkt als ondernemer.

 

Let op

Een onderneming is de arbeidsorganisatie en de ondernemer is de natuurlijke persoon of rechtspersoon die de arbeidsorganisatie in stand houdt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.