Logo
  • Nieuws
  • 3 februari 2012
  • Lianne Bouman

Kamp wil minimumloon voor zzp'ers

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil dat het minimumloon ook voor zzp’ers gaat gelden. Veel van hen werken op basis van een overeenkomst van opdracht (OVO), waardoor zij onder het minimumloon verloond kunnen worden. Veel zzp’ers zien Kamps plan niet zo zitten.

Beeld Kamp wil minimumloon voor zzp'ers

Steeds meer werkgevers geven de voorkeur aan werken met zelfstandigen. Het aantal is de afgelopen jaren toegenomen. Veel zelfstandigen kiezen bewust voor zelfstandigheid, maar ook steeds vaker komt het voor dat werknemers worden ‘gedwongen’ hun werkzaamheden als zelfstandige te verrichten. Veel werkgevers vinden het flexibele karakter van een zzp’er een groot voordeel; door een zzp’er via een OVO in te huren, kan de opdrachtgever besparen op loonkosten en werknemerspremies.

 

Minimumbeloning 150%

Zzp’ers zijn meestal niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en bouwen geen pensioen op. Hierdoor komen zij in de toekomst wellicht in financiële problemen. Kamp wil daarom de Wet op het minimumloon zo uitbreiden dat ook zzp’ers onder deze wet vallen. De PvdA vindt dit onvoldoende en pleit voor een minimumbeloning van 150 procent van het wettelijke minimumloon.

 

Niet alle zzp’ers staan te juichen om de plannen van Kamp. Zij vinden dat het minimumkarakter niet bij het ondernemerschap hoort en hen in hun vrijheid belemmert. Bovendien vrezen zij dat het minimumtarief ook meteen het maximumtarief wordt.

 

Tip

Bij het inhuren van een zelfstandige is het belangrijk dat u een kopie maakt van zijn verklaring arbeidsrelatie (VAR) en zijn identiteitsbewijs. Uitsluitend als u een VAR-wuo of VAR-dga van een opdrachtnemer ontvangt, weet u zeker te maken te hebben met een zelfstandige. Daarbij moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan, namelijk:

  • De werkzaamheden worden verricht gedurende de looptijd van de VAR.
  • De werkzaamheden komen overeen met de werkzaamheden zoals genoemd op de VAR.
  • De opdrachtgever heeft de identiteit van de freelancer vastgesteld.
  • De opdrachtgever bewaart een kopie van een geldig legitimatiebewijs en een kopie van de VAR in de administratie.

 

Let op

Het werken met zelfstandigen, in het bezit van een VAR-dga, kan onder omstandigheden leiden dat de opdrachtgever geconfronteerd wordt met keten-en/of inleningsaansprakelijkheid.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.