Logo
  • Nieuws
  • 14 september 2009
  • Manon Schuttrups

Kabinet onderzoekt met pilot resultaat loondispensatie

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft bekendgemaakt dat het kabinet met een pilot loondispensatie start om te achterhalen of het inzetten van loondispensatie de kansen van mensen met een arbeidsbeperking op een reguliere baan verbetert.

Beeld Kabinet onderzoekt met pilot resultaat loondispensatie

Loondispensatie betekent dat de werkgever minder dan het wettelijk minimumloon mag betalen, als de werknemer door zijn arbeidsbeperking verminderd productief is. Naast het loon ontvangt de werknemer dan een aanvullende uitkering van de gemeente. Uitgangspunt daarbij is dat werken moet lonen.

 

Tijdelijke wet pilot loondispensatie

Het inkomen is altijd hoger dan het uitkeringsniveau. Op termijn krijgen deze mensen een aanvulling tot het wettelijk minimumloon als zij naar vermogen werken. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met de Tijdelijke wet pilot loondispensatie.

 

Stimuleringswet

Het kabinet stimuleert u als werkgever met loondispensatie om mensen met een arbeidsbeperking, die verminderd productief zijn, toch in dienst te nemen. Met loondispensatie geeft u deze mensen de kans om zich bij een gewone werkgever te ontwikkelen. Het loon in combinatie met de aanvullende uitkering zorgt ervoor dat het ook voor mensen met een arbeidsbeperking loont om aan de slag te gaan en zich verder te ontwikkelen. De pilot loondispensatie maakt onderdeel uit van een serie pilots om de kansen van mensen met een arbeidsbeperking op regulier werk te verbeteren. De pilots lopen tot eind 2012. Ze worden zowel tussentijds als na afloop geëvalueerd.

 

Nota bene

Er komen pilots op vier verschillende onderwerpen:

  • Werkgeversaanpak: deze pilot heeft als doel inzicht te krijgen in factoren die de bereidheid van werkgevers bepalen om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen;
  • Verandering van SW-organisaties van productie- naar leerwerkbedrijven;
  • Verbetering van de dienstverlening en de concepten op de werkpleinen;
  • Systeempilots, waarbij onder meer het werken met loondispensatie wordt getest, waarvoor dus inmiddels een wetswijziging heeft plaatsgevonden.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.