Logo
  • Nieuws
  • 24 maart 2010
  • Lianne Bouman

Instroomlijsten gewenst? Aanvragen nu gemakkelijker

Bent u het oneens met het gedifferentieerde premiepercentage WGA, dan kunt u de Belastingdienst vragen om de lijst met de uitbetaalde WAO- en WGA-uitkeringen per werknemer. De fiscus stuurt dan de instroomlijsten met de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen per werknemer op.

Beeld Instroomlijsten gewenst? Aanvragen nu gemakkelijker

De gedifferentieerde premie die u betaalt, is afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidsrisico in uw bedrijf. Hierbij is het belangrijk of u een grote werkgever of een kleine werkgever bent. U krijgt van de Belastingdienst een beslissing over de hoogte van de premie die u moet betalen.

 

Uitbetaalde WAO- en WGA-uitkeringen

Voorheen waren de lijsten met de uitbetaalde WAO- en WGA-uitkeringen alleen beschikbaar voor werkgevers die tijdig bezwaar maakten. Van nu af kunt u de instroomlijsten ook krijgen als het bezwaar te laat is en als u verzoekt om een lager gedifferentieerd premiepercentage regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA-regeling).

 

Om voor toezending in aanmerking te komen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U heeft de instroomlijsten nodig om uw bezwaar of verzoek te kunnen motiveren. Het maakt niet uit of het bezwaar op tijd of te laat is.
  • Het vastgestelde premiepercentage is hoger dan het minimumpercentage. Stuur daarom een kopie van de beschikking gedifferentieerde premie WGA mee.
  • Er is sprake van instroom in de WAO/WGA. Stuur dan een kopie van de beschikking gedifferentieerde premie WGA mee.

 

UWV

Als de aanvrager aan deze voorwaarden voldoet, vraagt de Belastingdienst de instroomlijsten op bij UWV en stuurt deze naar u door. U ontvangt vervolgens een redelijke termijn om uw bezwaar verder te motiveren.

 

Tip: Eigenrisicodragers voor de WGA betalen deze premie niet. Zij kunnen ervoor kiezen om zelf de WGA-uitkeringen te betalen. Zij kunnen er ook voor kiezen een verzekering af te sluiten bij een particuliere verzekeraar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.