Logo
  • Nieuws
  • 24 februari 2010
  • Lianne Bouman

Inkomensverzekeraars gaan loonheffing innen

Vanaf 1 januari 2011 gaan de inkomensverzekeraars loonbelasting inhouden op uitkeringen aan zelfstandige ondernemers en individueel verzekerden. Ter compensatie van het niet inhouden van loonheffing in 2010, is afgesproken dat inkomensverzekeraars de uitkeringen renseigneren aan de Belastingdienst. Dat antwoordt demissionair minister De Jager van Financiën op vragen van het Tweede Kamer-lid Omtzigt.

Beeld Inkomensverzekeraars gaan loonheffing innen

Het gaat om de inhouding van loonbelasting door inkomensverzekeraars op uitkeringen die zij doen aan zelfstandigen en individueel verzekerden. De Jager zegt verder dat met het Belastingplan 2009 de inhouding van loonbelasting is uitgebreid naar afkoopsommen van lijfrenten en afkoopsommen van bepaalde andere periodieke uitkeringen. Het betreft hier ook periodieke uitkeringen voor invaliditeit, ziekte of ongeval, waarop nu loonbelasting moet worden ingehouden.

 

Eerder uitstel loonheffing

Er is uitgebreid overleg geweest met de verzekeringsbranche. Eerder was besloten dat de uitbreiding van de inhouding van loonbelasting op verzekeringsuitkeringen en afkoopsommen niet op 1 januari 2009, maar op 1 januari 2010 zou ingaan. In 2009 heeft het Verbond van verzekeraars echter herhaaldelijk gevraagd om uitstel, omdat niet alle inkomensverzekeraars voor 1 januari 2010 klaar zouden zijn met de nodige aanpassingen in hun systemen.

 

Met het Verbond is vervolgens afgesproken dat zij samen met de Belastingdienst een handleiding gaat opstellen voor de implementatie door inkomensverzekeraars. De systemen zullen eind 2010 worden aangepast, waardoor er op 1 januari 2011 loonbelasting kan worden ingehouden.

 

Met dank aan Diana Bossema, Robidus

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.