Logo
  • Nieuws
  • 15 september 2009
  • Manon Schuttrups

Illegale arbeid bij fastfoodrestaurants

Bij een nachtelijke controle van negentien fastfoodrestaurants in het westen van Nederland bleek in vier gevallen sprake van illegale arbeid. Ook bleken 14 van de 44 gecontroleerde schoonmakers en horecamedewerkers aan het werk met een bijstands- of ww-uitkering. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  

Beeld Illegale arbeid bij fastfoodrestaurants

De overtredende bedrijven kunnen boetes tegemoet zien van 8.000 euro per illegale werknemer. De boetes gelden voor de vier restaurants, maar ook voor twee bedrijven die de schoonmakers hebben uitgeleend.

 

Premies

De Belastingdienst onderzoekt nog of de veertien werknemers aan de uitkeringsinstantie hebben opgegeven dat ze aan het werk waren. Daarnaast controleert de Belastingdienst  of voor alle aangetroffen medewerkers wel belasting en premies worden afgedragen. Ten onrechte niet-afgedragen belasting en premies moeten alsnog worden betaald, verhoogd met hoge boetes.

De controle werd in de nacht van maandag op dinsdag uitgevoerd door medewerkers van de Arbeidsinspectie, Belastingdienst, politie en Koninklijke Marechaussee naar aanleiding van een tip.

 

Tip

De Wet arbeid vreemdelingen verplicht een werkgever onder meer de identiteit van de werknemer te controleren. Als het om personeel van een onderaannemer gaat, dan moet deze beschouwd worden als de ‘directe werkgever’ die verantwoordelijk is voor de naleving van de WAV. Als de onderaannemer de identiteit van de werknemer niet controleert dan krijgt de hoofdaannemer of de opdrachtgever de boete op zijn bordje, die de boete in de praktijk meestal doorschuift naar de directe werkgever: de onderaannemer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.