Logo
  • Nieuws
  • 30 oktober 2008
  • Arzu Kokeng

'Idiote salarissen' aanpakken

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken wil via het vennootschapsrecht iets doen aan exorbitante beloningen in het bedrijfsleven. Dat heeft ze gezegd in een interview met het Brabants Dagblad.

Beeld 'Idiote salarissen' aanpakken

Hiermee doelt zij op de mogelijkheid dat een ondernemingsraad adviseert over de beloning in het bedrijf. Het advies gaat dan naar aandeelhouders of naar de Raad van Commissarissen die toezicht houdt bij grote bedrijven. Deze weg is aanbevolen door de commissie-Frijns die nagaat in hoeverre de gedragsregels van de code-Tabaksblat worden nageleefd.

 

Koren op de molen

De minister krijgt steun uit de Tweede Kamer voor haar wens om de 'idioot hoge salarissen' aan te pakken. Dat is koren op de molen van de PvdA en de VVD vindt het ook prima, zolang het maar de aandeelhouders zijn die de beloningen bepalen. De commissie-Frijns denkt dergelijke excessieve bedragen te kunnen voorkomen door een beloningsplafond in te stellen.

 

Van der Hoeven zei in het interview dat ze het ook mogelijk wil maken om bonussen terug te vorderen als later blijkt dat bestuurders er een potje van hebben gemaakt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.