Logo
  • Nieuws
  • 7 januari 2010
  • Mariel Hovemann

Hoge Raad stopt discussie loonheffingen expats

Heeft u werknemers die voor u in het buitenland werken? Controleer dan of u de juiste methode voor loonheffingen toepast. U kunt mogelijk geld besparen. De Hoge Raad heeft namelijk op 4 december 2009 een uitspraak gedaan over de berekening van loonheffingen in internationale situaties.

Beeld Hoge Raad stopt discussie loonheffingen expats

De zaak is aangespannen door een werkgever wiens werknemer werd uitgezonden naar de Verenigde Staten. De Hoge Raad gaf belanghebbende gelijk en maakte tegelijkertijd een einde aan een lange discussie met de fiscus.

 

Verschuldigde loonheffingen

De werknemer heeft in een bepaalde periode 55 dagen in Nederland gewerkt. In totaal heeft hij in die periode 97 dagen gewerkt. Met de werknemer was een nettoloon overeengekomen. De werkgever had het loon en de daarover verschuldigde loonheffingen als volgt berekend: het totale nettoloon maal 55/97. Vervolgens had de werkgever de uitkomst gebruteerd.

 

Besparing loonheffingen

De Belastingdienst was het hier niet mee eens en berekende de loonheffingen als volgt: het totale nettoloon werd eerst gebruteerd, vervolgens werden de loonheffingen berekend over 55/97 van het brutoloon. De Hoge Raad stelde echter de werkgever in het gelijk. Deze uitspraak kan voor de praktijk een aanzienlijke besparing van loonheffingen betekenen.

 

Tip

Hier vindt u de uitspraak van de Hoge Raad.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.