Logo
  • Nieuws
  • 10 februari 2011
  • Lianne Bouman

Forfait werkkostenregeling: 1,5% bij invoering uniform loonbegrip

Werkgevers, die de werkkostenregeling toepassen, hebben te maken met de vrije ruimte (werkkostenforfait). Die ruimte mogen zij vrij besteden aan vergoedingen, ter beschikking stellingen en verstrekkingen aan hun werknemers. De hoogte van dit werkkostenforfait is momenteel 1,4% van de totale loonsom. Met de invoering van het uniform loonbegrip stijgt het werkkostenforfait van 1,4% naar 1,5%.

Beeld Forfait werkkostenregeling: 1,5% bij invoering uniform loonbegrip

Het uniform loonbegrip was door het huidige kabinet aanvankelijk naar de prullenbak verwezen. Nu staat het uniform loonbegrip weer op de agenda. In de tweede Nota van wijziging Uniformering loonbegrip staat dat het uniforme loonbegrip niet alleen moet leiden tot lagere werkgeverslasten en een begrijpelijker loonstrookje. Er staat ook dat met de invoering van het loonbegrip het forfait van de werkkostenregeling omhoog gaat van 1,4% naar 1,5%. Het wetsvoorstel Uniformering loonbegrip ligt nu nog ter goedkeuring bij de Tweede Kamer.

 

Wijziging ZVW-bijdrage

De verhoging van de forfaitaire ruimte van 1,4% naar 1,5% is het gevolg van de wijzigingen in de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW). Nu is het nog zo dat de werknemer de ZVW-bijdrage uit zijn netto loon betaalt en deze van de werkgever vergoed krijgt. Over die vergoeding betaalt de werknemer nog wel loonbelasting/premie volksverzekeringen omdat die vergoeding belast loon vormt. Maar met de uniformering van het loonbegrip zal de werknemersbijdrage ZVW van de loonstrook verdwijnen en draagt de werkgever deze premie – buiten het salaris om – af aan de Belastingdienst.

 

Reden verhoging forfait

De ZVW-bijdrage blijft dus wel gewoon bestaan, maar zal niet op het loonstrookje staan. Door deze wijziging is de totale fiscale loonsom van uw organisatie lager en zou de vrije ruimte van uw organisatie in de werkkostenregeling dus ook lager uitvallen. Ter compensatie verhoogt de overheid het forfait daarom met 0,1 procentpunt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.