Logo
  • Nieuws
  • 18 november 2009
  • Manon Schuttrups

Flexibele arbeidsvoorwaarden populairst in Nederland

Een kwart van de werkgevers biedt medewerkers een arbeidsvoorwaardenkeuzepakket aan. En een derde van de overige werkgevers overweegt dit te doen. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer onder ruim 1700 organisaties in 47 landen. In Europa, lopen Nederlandse werkgevers hierin voorop met 53 procent.

Beeld Flexibele arbeidsvoorwaarden populairst in Nederland

Robert Heiloo, Senior Consultant Mercer Health & Benefits: “Omdat veel werkgevers zich op dit moment geen salarisverhoging kunnen permitteren, gaan ze voor werknemerstevredenheid op zoek naar andere mogelijkheden.”

Volgens het onderzoek biedt 27 procent van de werkgevers in ieder geval enige keuze uit de geboden voorzieningen, terwijl 14 procent een uitgebreide flexibele arbeidsvoorwaarden biedt.

 

Kostenbesparend

Niet alleen luisteren werkgevers beter naar hun werknemers, maar ze zien ook in dat ze hiermee kosten kunnen besparen. Volgens 83 procent van de werkgevers  zijn de programma’s positief door de werknemers onthaald. Daarbij concludeert 42 procent van hen dat hun keuzeprogramma uiteindelijk kostenneutraal is gebleken, of zelfs kostenbesparend (30 procent). Heiloo: “We verwachten dan ook dat deze trend zich verder zal voortzetten.”

 

Voorzieningen in flexprogramma’s:

1. Medische verzekering: 71%
2. Levensverzekering: 57%
3. Tandheelkundige voorzieningen: 52%
4. Ongevalrisico: 47%
5. Spaarplan voor pensioen: 46%
6. Oogheelkundige voorzieningen: 35%
7. Mobiele telefoon: 29%
8. Auto: 29%
9. Sportschoolabonnement: 28%
10. Gezondheidsscreening: 28%
11. Kinderopvang: 24%
12. Buy/sell opties vakantiegeld: 24%
13. Voedsel: 18%
14. Openbaar vervoer: 15%
15. Huisvesting: 13%

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.